Barion Pixel

Öt jel, amiből sejtheted: gyermekedet foglalkoztatja az öngyilkosság gondolata

A gyermekkorban elkövetett öngyilkosságok ténye és magas száma már csak azokat lepi meg manapság, akik burokban élnek, vagy egy lakatlan szigeten tengetik életüket. Igen, ma már sajnos köztudott, hogy akár egészen kicsi korban is foglalkoztathatja a gyermekeket a halál, az öngyilkosság gondolata. Sokan azt hiszik, főleg a szegényebb vagy iskolázatlanabb rétegekben fordul ez elő – ahol reménytelenebbnek tűnik az élet – pedig ez egyáltalán nem így van. A halálvágy nem válogat, tehetősebb és szerényebb körülmények között élő fiatalok ugyanúgy érezhetik, mint ahogyan az elit iskolák és a falusi oktatási intézmények diákjai is. A gyermekvédelmi intézmények falai között növekvő, vagy a nevelőszülőknél nevelkedő, de sajnos még a teljes családban élő kiskorúak sincsenek védve.

A nevelőszülőkhöz elhanyagolás vagy bántalmazás miatt kerülők esetén a nevelőszülőknek még jobban kell figyelniük a gyermekek viselkedésére, leadott jeleire, hogy egy esetleges öngyilkossági kísérletet megakadályozhassanak.

Néhány intő jel, amely arra utalhat, hogy a sokat látott, sokat átélt fiatal lelki ereje végéhez ért, és félő, hogy önkezével vet véget életének:

  • Cry for help – azaz segélykiáltás, így hívják azt, amikor a fiatalkorú „leadja a jeleket”, beszél öngyilkossági szándékáról úgy, hogy ugyanakkor maga is fél a tervezett cselekedetétől. Mi a teendő? Ülj le, és teljes figyelemmel hallgasd végig! Sose mondd, hogy ez butaság, vagy, hogy ne is gondoljon ilyenre. Hiszen gondol!
  • A szexuális bántalmazás egyik jele, ha a gyermek magába roskad, lehangolt. Ha él benned a gyanú, hogy a gyereket bántották, kérd szakember segítségét. Ha nem foglalkozol a problémával, a magára maradt gyermek eljuthat az öngyilkosság gondolatáig.
  • Kamaszkorban a fiatalok igyekeznek a külvilág elismerését megszerezni, ezért akarnak jól kinézni – ha tehát a gyermek elhanyagoltan lép utcára, kezdj el gyanakodni, hogy valami nincs rendben a lelkében! Ne erőszakoskodj vele, ne kényszerítsd rá a fürdést, szép ruhákat, ne cukkold vagy bíráld! Igyekezz kideríteni, mi áll a háttérben!
  • Ha megváltozik társas viselkedése (a barátokkal való találkozás helyett teljesen begubózik, senkivel nem beszél, magányosan tölti minden idejét), az nagy bizonyossággal azt jelenti, hogy valami nyomasztja a gyereket.
  • Ha azt tapasztalod, hogy búcsúzáskor úgy köszön el, mintha örökre távozna, esetleg azt, hogy minden tárgyát elajándékozza, az alkoholhoz vagy a droghoz nyúl, akkor sejtheted, hogy a gyerekednek suicid szándéka van. Kérj segítséget szakembertől, az időben érkező segítség életet ment!