Barion Pixel
Egyéb

Könyvek nevelőszülőkről

Anna C. Voorhoeve: Liverpool ​Street

Megindító történet a második világháború borzalmai elől elmenekített gyermekek sorsáról. A történet 1939 telén, Londonban, egy vasútállomáson indul. Egy tizenegy éves berlini kislány, Ziska Mangold leszáll egy gyermektranszportról: egy olyan vonatról, amely gyermekek ezreit menekítette ki a náci Németországból. Egy idegen nyelv, egy ismeretlen család várja. Honvágy gyötri, fél a bizonytalanságtól, de egyúttal kíváncsi is élete nagy kalandjára. A szerző rendkívüli beleérzéssel veti papírra Ziska Mangold történetét, aki eleinte nem is tudja igazán felfogni, mit jelent zsidónak lenni.

 

Carole R. Smith: Örökbefogadók és nevelőszülők

A gyermekvédelmi könyvet 1995-ben adta ki a Pont Kiadó. A 170 oldalas kötetet Herczog Mária szerkesztette és Rácz Dániel fordította.

 

Móricz Zsigmond: Árvácska

A regény Móricz örökbefogadott lányáról, Erzsikéről, azaz Csibéről szól, akit az író mentett meg: a tizenhat éves lány éppen öngyilkosságot tervezett a Ferenc József hídon állva. Csibe éveken át mesélte az írónak gyermekkora, a nevelőszülőknél átélt évek emlékeit, a legsötétebb szadizmussal elkövetett kínzásokat. A lelencet az állam parasztszülőkhöz adja: nyolc pengőt fizet érte és ruhát, cipőt ad. Aki elvállalja, keresni akar rajta: dolgoztatják és éheztetik, ruháját a gazda gyerekei rongyolják el, iskolába nem engedik, ütik-verik, parázzsal égetik, rúgják, kéjenc férfiak játszanak vele. Rosszabb sorban él, mint az állatok, s kiszolgáltatottsága egyre súlyosabb gonoszságra ingerli a nevelőszülőket. Móricz regényét a Kelet Népe című folyóirat 1940-ben folytatásokban közölte.

Leave A Comment

Your Comment
All comments are held for moderation.