Barion Pixel
Egyéb

Nevelőszülői hálózatok a nagyvilágban: Málta

Nevelőszülői hálózatok a nagyvilágban rovatunk következő állomása Málta. Ezen a szigeten is hasonlóan alakulnak a nevelőszülői és örökbefogadói ügyek, mint nálunk.

A gyermeket akkor emelik ki a családból, ha a vérszerinti szülők valamilyen okból nem tudják megfelelően ellátni őt. A nevelőszülőség itt sem jelent egyet az örökbefogadással, és nem is tekinthető annak első lépéseként. Nagyon ritka esetben előfordulhat, hogy végül a nevelőszülő a gyermek örökbefogadó szülőjévé válik, de az elsődleges cél nem ez. A legfontosabb a gyermek jólléte, érdeke, és nem az, hogy a nevelőszülő gyermekhez „jusson”.

A gyermek akkor kerülhet vissza a vérszerinti családjába, ha a szülők minden feltételt megteremtettek annak érdekében, hogy a gyermeket ellássák, megfelelően neveljék. Ennek megítélése elég nehéz, és, mire ez megvalósul, a gyermek már kötődni kezd a nevelőszüleihez is. A gyermek kiemelése viszonylag későn történik meg, mert azt vélelmezik, hogy a gyermeknek mindig a családi környezet, a biológiai anya jelenléte a legfontosabb.

Máltán az örökbefogadás is egy teljesen külön kezelt dolog, nem keverendő össze a nevelőszülői munkával, hivatással. Örökbefogadás esetén a vérszerinti szülők beleegyezésüket adják a procedúrához, bár az is előfordul, hogy ugyan ők maguk nem képesek felnevelni a gyermeket, mégsem adják engedélyüket az örökbefogadáshoz. A nevelőszülőknek Máltán is meg kell tenniük mindent, hogy a gyermek rendszeresen találkozhasson vérszerinti szüleivel, hogy a kötődés ne sérüljön a gyermek és a szülők között. A nevelőszülői elhelyezést igyekeznek minél rövidebbre szabni, annak érdekében, hogy a gyermek minél hamarabb visszakerüljön vérszerinti családjához. Ez azonban tényleg csak akkor történik meg, ha ez a gyermek érdekét szolgálja.

A nevelőszülők munkája nem elsősorban „jótékonysági cselekedet”, sokkal inkább egy professzionális segítő szerep, amelynek elsődleges célja a család újraegyesítése a szociális munkásokkal szorosan együttműködve.

Nevelőszülő Máltán sem válhat akárkiből: tanulnia és vizsgáznia kell, majd folyamatosan képződnie, hogy mindig a legmegfelelőbb professzionális, mégis családi környezetet tudja biztosítani a rá bízott gyermekek számára.

(A cikk fordítás. Forrása: timesofmalta.com)

Leave A Comment

Your Comment
All comments are held for moderation.