Barion Pixel

Filmek az árvaságról

Az árvaság drámája, kiszolgáltatottsága, a korán felnőtt életbe belecseppenő gyermekek sorsa a történelem során számos írót, költőt, festőt és filmrendezőt megihletett. Nem is csoda, hiszen mi lehet embert próbálóbb, mint egy ártatlan, törékeny, önállótlan gyermeket hirtelen a felnőtt élet nehézségei, erkölcstelensége és mocska elé állítani? Izgalmas, tragikus történetek ezek.

Három izgalmas, érzékeny filmet ajánlunk, amely nem elsősorban az árvasággal foglalkozik (sokkal inkább technikával, történelemmel, erkölccsel, társadalom-kritikával), de szereplőiknek többek között ezzel a drámával is szembe kell nézniük.

Sötét árvák (Orphan black, 2013)

Sarah éppen egy rossz kapcsolatból menekül, ráadásul el kellett válnia saját lányától. Amikor egy idegen nő, aki megszólalásig hasonlít rá, öngyilkosságot követ el a szeme láttára, Sarah-nak kapóra jön a tragikus eset: úgy véli, minden problémájára megoldást talál azzal, hogy magára ölti a halott személyazonosságát, és kiüríti a bankszámláját. Ám megoldás helyett elképesztő rejtélybe keveredik, és hamarosan rá kell ébrednie: ő valójában egy klón. Miközben Sarah válaszok után kutat, hamarosan megtanulja, hogy még sokan vannak olyanok, mint ő: genetikailag azonos egyedek, akik teljesen más körülmények között nevelkedtek, nőttek fel. És valaki megpróbálja őket egyenként megölni…

Árvák a viharban (Orphans of the storm, 1921)

A fekete-fehér némafilm a francia forradalom idején játszódik, még éppen a kitörése előtt kapcsolódunk be. A film kiinduló szituációja, hogy az árva mostohatestvérek – akik közül az egyik megvakult egy betegségben – elindulnak Párizsba, mert ott állítólag létezik egy orvos, aki vissza tudná hozni a vak lány látását. Egyiküket már útközben kinézi magának egy pökhendi arisztokrata, majd el is raboltatja. A szerencsétlen, magára maradt vak testvért pedig egy cigányasszony veszi magához és koldulásra kényszeríti. A film során először a kizsákmányoló nemesség miatt szenvednek a lányok, majd miután kitört a forradalom, kiderül, hogy a másik oldal ugyanolyan elviselhetetlen.

Árvák sorsa (Beat the drum, 2003)

A kilencéves afrikai kissrác, Musa elveszítette a szüleit. Egyetlen emléke a törzsi dob, amelyet a haldokló apja ajándékozott neki. A fiú elhatározza, hogy a nagyvárosba, Johannesburgba utazik, hogy munkát találjon magának és megkeresse a bácsikáját. Egy kamionban rejtőzik el, amelyet a négy lánygyermekes apa vezet. Nobe segít a fiúnak, aki végül hosszú út után eljut a városba. Johannesburgban hemzsegnek az árva utcakölykök. Musa azonban más életre vágyik. Ha nehezen is, de megtalálja a módját, hogy becsületes életet éljen.