Barion Pixel

Miért ne halogasd tovább a nevelőszülővé válást

Egyre többször lát napvilágot olyan hír, hogy jelenleg annyira telített a gyermekvédelmi rendszer, hogy vannak kórházak, ahol már a csecsemőosztályon ragadnak újszülöttek, akiket nem tudnak elhelyezni a rendszerben megfelelő gondozási helyre, mert nincsen szabad férőhely sem az otthonokban, sem a nevelőszülőknél. És amíg a szülőanya és családja helyzete nem rendeződik, vagy nem mondanak le a gyermekükről, addig ezeknek a gyermekeknek az örökbe adása nem opció, hiába van nagyon sok örökbefogadásra várakozó család.

Mivel a sajtóban lassan kivétel nélkül minden újságíró szinonimaként értelmezi az örökbefogadó szülő és nevelő szülő fogalmát, nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a kettő nem ugyanaz.

Kit lehet ma Magyarországon örökbe fogadni:

Azt a kiskorú gyermeket, akiről a vér szerinti családja lemondott, vagy nem tartják vele a kapcsolatot minimum három hónapja. Tehát csak abban az esetben lehet örökbe adni egy gyermeket, ha lemondanak róla, vagy ha a kapcsolattartás hiánya miatt örökbe adhatóvá nyilvánítják. Ennek hiányában nem!

Tehát a kórházban az újszülött osztályon ragadt gyermekek nem örökbe fogadhatóak, ha a vér szerinti szüleik nem mondanak le róluk és látogatják őket, azaz élnek a kapcsolattartás jogával.

Út a rendszerben ragadás felé

Tehát a fentebb említett gyerekeket vagy nevelőszülőkhöz, vagy csecsemőotthonban lehet elhelyezni addig, amíg a vér szerinti szülők nem tudják rendezni az életüket, hogy a gyermekeik hazagondozása megvalósulhasson. Addig pedig, amíg ez nem történik meg, az állam átvállalja a gyermekek gondozását és nevelését.

A nevelőszülőknél törvény törvény írja elő, hogy egy nevelőszülőnél hány gyerek helyezhető el – azaz meg van határozva, hogy egy nevelőszülőnek hány db férőhelye van, és egy férőhelyre csak egy gyermek helyezhető – úgy a csecsemőotthonokban is van egy maximum létszám, ami meghatározza, hogy egy otthonban hány gyermek gondozható.

Továbbá nehezíti a helyzetet, hogy vannak az országban telített régiók, és vannak olyan régiók ahol kevesebb gyermek él állami gondozásban, azonban a kapcsolattartás miatt nem vihető egy gyermek több száz km-re a vér szerinti szüleitől. Hiába lenne távolabb akár nevelőszülőnél férőhely, ha oda kerülne, azzal a gyermek kapcsolattartási joga sérülne.

 

A probléma pedig legfőképpen abban mutatkozik meg, hogy évek óta közel ugyanannyi a nevelőszülő az országban, miközben a rendszerbe kerülő gyerekek száma folyamatosan emelkedik.

 

Segíteni akarsz a rendszerben vagy a csecsemőosztályokon ragadt gyerekeken?

Jelentkezz még ma nevelőszülőnek az alábbi email címen:

info@benedetto.hu

 

 

Grafikon forrása