Barion Pixel

Kiből lehet jó nevelőszülő?

A törvény meghatározza az arra vonatkozó előírásokat, hogy ki lehet ma Magyarországon nevelő szülő. Valljuk be, azért nem nehéz megfelelni ezeknek a kritériumoknak. Azonban a nagy kérdés mégis csak az, hogy kiből lesz valóban jó nevelőszülő, aki hosszú évekig képes lesz ellátni a rá bízott gyerekeket.

Ma megközelítőleg 21000 gyermek él állami gondoskodásban, és ennek nagyjából 70 százaléka nevelkedik nevelőszülőknél. A nevelőszülők száma pedig mindössze megközelítőleg 5500 fő, miközben nagyon magas a fluktuáció közöttük.

De mitől lesz valaki jó és évekig a pályán maradó nevelőszülő? Leginkább attól, ha nem esik a nevelőszülőséggel kapcsolatos leggyakoribb tévhitek csapdájába.

Tévhitek a nevelőszülőnek jelentkezők körében:

  • Én már felneveltem egy két gyereket,így mindent tudok már, és nincs szükségem tanulásra, önképzésre.

A családjukból kiemelt és a szüleiktől és testvéreiktől elszakított gyerekek kivétel nélkül traumatizáltak. Így a fizikai szükségleteik kielégítésén túl komoly érzelmi megtámogatásra is szükségük van ahhoz, hogy megfelelően tudják feldolgozni az őket ért eseményeket.

  • Elég tapasztaltés “öreg” vagyok már ahhoz, hogy felneveljem más gyerekét is.

Elengedhetetlen, hogy a nevelőszülő személyisége stabil legyen. Megfelelő önismerettel, empátiával rendelkezzen, illetve ha szükséges, képes legyen segítséget kérni.

  • Nem születtek gyerekeim, majd felnevelem másét

Ha valaki azért jelentkezik nevelőszülőnek, mert a meg nem született gyermekeit szeretné pótolni ezzel a hivatással, ezt egy komoly gyászfeldolgozásnak kell megelőznie, különben képtelen lesz a gyermeket – ha eljön az ideje – elengedni.

Jól láthatjuk, hogy a nevelőszülőség egy komoly szakértelmet igénylő feladat. Fontos, hogy a nevelőszülők olyan gyermekvédelmi szakemberekké váljanak, akik rendelkeznek elegendő ismerettel a traumák, a bántalmazás hatásairól és következményeiről. Akik fel vannak készülve arra, hogy szakértelemmel forduljanak egy a magatartási problémákkal küzdő gyermekhez. Akik képesek a tanulási nehézségekkel küzdő gyermekek megsegítésére, és nem utolsó sorban, a szerető biztonságot nyújtó otthon megteremtésére.