Barion Pixel

Használati utasítás szülőknek a nyári szünethez

Ez a nap is elérkezett, véget ért ez a kifejezetten hosszúra nyúlt tanév. Kezdődhet a nyári szünet. Ebben a cikkben hasznos tanácsoakt szedtünk össze számotokra, amiket érdemes megfogadni az előttünk álló időszakban.

1. Tervezzünk előre

Vannak, akik már januárban elkezdik szervezni a nyarat, és vannak, akik spontán, “lesz, ami lesz” alapon állnak az előttük álló időszakhoz. Azonban érdemes legkésőbb most, a napokban végiggondolni, hogy mik azok a legfontosabb programok, amiket mindenképpen szeretnénk, ha idén beleférnének a szünidőbe.

2. Előzzük meg a bajt

Hogyan? Leginkább úgy, hogy előre tisztázzuk a szabályokat. Bárhova megyünk, minden program előtt eligazítást tartok a gyerekeknek arról, mi az a viselkedés, ami elfogadott, és mi az, ami nem. Legutóbb már maguktól felmondták a leckét: Igen, tudjuk, most azt akarod mondani, hogy végig együtt mozgunk, senki nem szalad el,
és mindent lehet, csak előbb beszéljük meg, és nem veszünk meg semmit csak azért, mert most ott megláttuk – hadarta el a 8 évesem.
De most már, ha strandolni megyünk, azt is hozzá teszem, hogy: “Nem versenyzel senkivel, hogy ki bírja tovább a víz alatt!” Ezt egészen addig eszembe sem jutott, hogy mondani kellene, amíg nem hallottam a hírekben, hogy egy osztálykiránduláson egy ilyen verseny miatt vízbe fulladt egy tizenéves fiú. Mint, ahogy azt sem, hogy:
“Nem mászunk a vonat kocsi tetejére, mert megüt az áram!” – de amióta ilyen esetről is hallottam, ezt is elmondom a gyerekeimnek.

3. Balesetek azonban mindig vannak

Legyen nálad egy kisebb egészségügyi felszerelés. Kötszer, sebtapasz, fertőtlenítő szer. Enélkül én már el sem indulok otthonról, mert valamelyik valahogyan mindig összeszed egy kisebb sérülést.

4. Mindegy hány éves, vigyél magaddal váltóruhát

Leeszi, leissza, összevizezi… Nem folytatom. Akinek van gyereke pontosan érti.

5. Védekezzünk a nap ellen

Naptej, napsapka, sok folyadék. Minél kisebb egy gyermek, annál fokozottabban érdemes rá odafigyelni ezeken a meleg napokon. Keressük az árnyékos helyeket, ne engedjük a tűző napon játszani. Mindig legyen a gyerekek fején napsapka, mert a kicsik nagyon könnyen kapnak napszúrást.

6. Ne hagyd az autóban a gyereket

Semennyi időre sem! Akkor sem, ha csak beszaladsz a benzinkútra fizetni, és épp most aludt el és nem akarod felébreszteni. Ebben a melegben 10 per alatt akár 10 fokot is melegedhet az autó. Életveszélyes!

7. Gyereknek gyerek a barátja

Nyári szünetben is törekedjünk arra, hogy megtalálja a kortársait, akikkel közösen játszhat akár a játszótéren, akár az udvarotokban. Addig sem a képernyő előtt töltik az időt.

8. Minimalizáljuk a képernyőidőt

Talán ezt a legnehezebb a szünetekben megvalósítani. A gyerekek ugyanis gyakrabban állnak elő azzal, hogy unatkoznak, és ha neked meg muszáj megfőznöd, kiteregetned, könnyebb megoldás a kezükbe adni valamilyen kütyüt, vagy leültetni őket a tv elé. Vagy utazás közben az autóban a kezükbe adni a kütyüt, mert addig
legalább csendben vannak. Meg kell találni a megfelelő egyensúlyt.
Ugyanis a túlzott képernyőhasználat árt a gyerekek idegrendszer-fejlődésének, rontja a figyelmüket, így negatívan befolyásolja az iskolai teljesítményüket. És ez a mi felelősségünk!