Barion Pixel

5 dolog, ami miatt egy gyereknek sem szabadna felnőni apa nélkül

Az apák meghatározó szerepe a gyerekek életében megkérdőjelezhetetlen. Egyre több pszichológiai tanulmány lát napvilágot, ami egytől egyig az apák szerepét hangsúlyozza, valamint kitérnek arra is, hogy milyen káros hatása van a személyiségre, ha az apa hiányzik egy gyermek életéből.

 

 1. Példakép: Az apa mindig aférfiszerep példaképe a fia számára. A lányok esetében pedig az első férfi, akin keresztül megismerhető a másik nem.
 2. Tekintély:Az apa képviseli a családban a hatal Ő az, aki megtestesíti a tekintélyt és ő vezeti el gyermekeit a szabályok, törvények tiszteletére és betartására. Ha ez nincs jelen egy gyermek életében, akkor később nehézséget okoz számára a hatalmi viszonyok (tanár, főnök, törvények) felismerése és betartása.
 3. Minta:A fiúk számára minta, akinek utánozzák a viselkedését. A lányoknak pedig minta a társ választása során. Nem hiába a mondás: a lányok olyan társat választanak, amilyen az apjuk volt.
 4. A leendő párkapcsolatuk alapja:Az apa viselkedése az anyjukkal a fiúknak és a lányoknak is egyaránt meghatározza a másik nemmel való kapcsolatot és viselkedést. Az apa nélkül felnőtt fiúknak, nehézséget okozhat a lányokkal való kezdeményezés; hasonló helyzetű lányoknál pedig gyakrabban előfordul a szexuális élet korai megkezdése, valamint könnyebben maradnak benne bántalmazó kapcsolatokban.
 5. Rivális: A fiúk már egészen kicsi koruktól kezdve rivalizálnak apjukkal. Az élet kezdetén “anya” a rivalizáció oka, majd később, ahogy növekszik a gyermek, egyre gyakoribbá válnak ahatalmi harcok. Ha ezek a viharos folyamatok probléma nélkül lezajlanak, az apa és fiú kapcsolata elindul a harmonikus bajtársi kapcsolat felé, ami elvezeti őket az első komoly apa-fia közötti férfi beszélgetésekhez a nőkről, az életről, és olyan dolgokról „amiket Anya úgyse fog megérteni.”

 

És milyen egy apa a gyerekek szemével? Ma megkérdeztem erről a gyerekeimet ( 8 és 6 éves fiúk válaszai):

 1. Apa erős, amit te nem tudsz megcsinálni, ő képes rá.
 2. Apa vicces, sokkal viccesebb mint te.
 3. Apa mindent meg tud csinálni. Összerakni, megragasztani.
 4. Apával sokkal izgalmasabb a játszótér, mert olyan magasra löki a hintát, hogy az majdnem átpördül.
 5. Apával lehet birkózni.
 6. Apával lehet horgászni, mert ő meg meri fogni a csontit.
 7. Apával lehet Dínósat játszani.
 8. Apával, ha te nem vagy itthon ,lehet mirelit pizzát is enni ebédre.
 9. Apa cipel ha elfáradtam.
 10. Olyan jó az ölébe ülni, amikor este mesét olvas.

Boldog apák napját minden apukának. Nélkületek nem menne!