Barion Pixel

Gyermekek a nagyvilágban

Az, hogy egy ország hogyan bánik a kiszolgáltatottjaival, például a gyermekekkel vagy az idősekkel, jellemzi az egész országot, a népet. A gyermekek védelmében, fejlődése érdekében hozott döntések alapján elég pontosan körül lehet írni, mi is fontos az adott országban, sőt, merre halad annak fejlődése. Van, ahol egy gyermeket látnak szívesen a családokban, és, ha egy mód van rá, akkor az legyen fiú. Akad, ahol a nagycsalád a követendő példa. Sok országban nem tanulhatnak a lányok, és olyan is, ahol betűvetés helyett fegyverforgatást tanítanak a fiúknak.

A világ gyermekeinek sorsáról, sokszínűségéről és másságáról több izgalmas könyv is született. Akad közöttük gyermekkönyv, fotókönyv, regény és verses kötet. Érdemes átfutni a kínálatot, melyből most egy-egy művet ajánlunk.

A Gyerekek a nagyvilágban egy színes és informatív lapozgatni való. Miklós Malvina könyve gyermekeknek szól. A könyvben a Föld különböző országaiban élő gyermekek szólalnak meg és üdvözlik társaikat. Nem csak hétköznapjaikról beszélnek, de hagyományaikról, étkezési és ruházkodási szokásaikról is. Sőt, szóba kerülnek országuk nevezetességei is. A könyvben fejtörőket és egy társasjátékot is találunk.

Ha a dán gyerekekről akarunk olvasni, feltétlenül szerezzük be a Jessica Joella Alexander és Iben Dissing Sandahl által írt, a Gyereknevelés dán módra című könyvet. A dánok köztudottan a világ legboldogabb emberei, ebben a műben pedig felfedik a titkot: hogyan kell boldog gyermeket nevelni. A dánok hisznek a jóságban, az őszinte és hiteles szülői hozzáállásban, az elfogadásban, és az ítélkezés-mentességben. Sőt, nem csak hisznek ebben, hanem ezt gyakorolják is, így lesznek gyermekeik empatikusak, együttműködőek, és kiegyensúlyozottak.

A Sokfélék vagyunk című könyv egyszerű nyelvezete, nagy betűi és illusztrációi miatt akár önálló olvasásra is felajánlható egy gyereknek, de talán inkább közös olvasgatásra, beszélgetésre invitál. Szó esik benne a különböző nemzetiségek ünnepeiről, a keresztények karácsonyáról, a perzsák újévi szokásairól, az indiai Hold-ünnepről, a muszlim böjtről, a zsidó hanukáról… Anja Tuckermann és Tine Schulz könyve küzd a rosszindulatú előítéletek ellen is, rávilágít, mennyire bántó lehet a másik számára egy-egy előítéletből megfogalmazott, bántó módon odavetett mondat.