Barion Pixel
Uncategorized

Gyerek jogok – ma van a gyermekek jogainak világnapja

Ezen a napon emlékezünk meg arról, hogy 1989. november 20-án New Yorkban az Egyesült Nemzetek Szövetsége elfogadta a Gyermek Jogairól szóló Egyezményt (Convention of the Rights of the Child, CRC), amelyet hazánk 1991-ben hirdetett ki és fogadott el.

Minden 18. életévét be nem töltött személy gyermek, akit megilletnek az ebben megfogalmazott jogok.

A gyermekek érdekében a felnőtteknek minden helyzetben olyan döntést kell hozniuk, ami a gyermek számára a legoptimálisabb és figyelembe veszi a gyermekek jogainak védelmét.

Tehát, amikor a felnőttek egy gyermeket érintő kérdésben döntést hoznak elsődleges mérlegelési szempont, hogy az hogyan hat a gyermekre.

Mert minden gyermeknek joga van a biztonságos gyermekkorhoz, ahol sem fizikai, sem szexuális, sem lelki értelemben nem bántalmazzák, valamint nem zsákmányolják ki őket.

Joguk van a szociális biztonsághoz, a megfelelő életszínvonalhoz, egészséghez, az egészségügyi szolgáltatásokhoz és a megfelelő oktatáshoz.

Joguk van a vér szerinti családjuk ismeretéhez, és a velük való kapcsolattartáshoz, azonban ha nem nevelkedhetnek szüleikkel, hanem például gyermekotthonban vagy nevelőszülőknél élnek, akkor rendszeresen ellenőrizni kell, hogy jól vannak és jó helyen vannak-e. Továbbá az örökbefogadáskor a felnőtteknek a gyerekek érdekeit kell nézni és azt, hogy nekik mi a legjobb – nem pedig fordítva.

A gyerekeknek joga van ahhoz, hogy egyenlő bánásmódban részesítsék őket és ne különböztessék meg őket semmilyen tulajdonságuk miatt.

Joguk van az élethez, az életben maradáshoz, a fejlődéshez, a személyazonosságuk megőrzéséhez, a véleménynyilvánításhoz.

Joguk van a gondolati-, lelkiismereti- és vallásszabadsághoz, a magánélethez, a szabadidőhöz, a játékhoz és a kultúrához, és joguk van a megfelelő tájékoztatáshoz minden őket érintő kérdésben.

A fogyatékossággal élő gyermekeknek joga van a különleges gondoskodáshoz és segítséghez azért, hogy teljes életet élhessenek.

A gyermekek jogai azonban csak abban az esetben érvényesülhetnek, ha mi, felnőttek tiszteletben tartjuk őket, és szót emelünk azon helyzetekben, amikor egyértelmű számunkra, hogy a gyerekek jogai sérülnek.

 

Forrás: unicef

 

Leave A Comment

Your Comment
All comments are held for moderation.