Barion Pixel

Mikor keressünk fel gyermekünkkel dévényes gyógytornászt?

Nevelőszülők és örökbefogadó szülők gyakran néznek szembe azzal a ténnyel, hogy nincsen ismeretük a családi anamnézisről, valamint, hogy a várandósság 9 hónapját illetve a szülés körülményei is homály borítja. Így nem rendelkeznek kellő információval arról, hogy ez idő alatt történt-e olyan trauma, amely a gyermek fejlődésére kihat, vagy kihathat.

Egy dévény módszert alkalmazó gyógytornásszal egyeztettem a minap, hogy miből veheti észre egy nevelőszülő vagy örökbefogadó szülő, hogy baj van, és szükség van a gyermeknek segítségre?

A DÉVÉNY módszer egy olyan manuális terápia, ami az idegrendszer stimulálásával gyógyít, és képessé teszi a gyermeket olyan dolgokra, amire enélkül nem lenne képes.

Érdemes tudni, hogy ha a szülő számára nincsen szemmel látható probléma, akkor is el lehet vinni, és érdemes is elvinni állapotfelmérésre a gyermeket már 2 hónapos korától, hogy minél előbb kiderüljön, ha gond van, és megkezdődhessen a terápia, amin keresztül a gyermek mielőbb segítséget kaphat.

Okok, ami miatt mindenképpen keressünk fel dévényes szakembert:

Újszülött esetében:

 1. Amennyiben van ismeretünk arról, hogy a terhesség alatt, vagy szülés közben komplikáció lépett fel, illetve ha gondozatlan terhességből született a gyermek.
 2. Koraszülött esetében
 3. A gyermek születései zárójelentésében említenek idegrendszeri tünetet, vagy ortopédiai kórjel szerepel (pl.: izomtónus eloszlási zavar)

 

2 hónapos kortól, ha az alábbiakat észleljük:

 1. Féloldalas fejtartás
 2. Féloldalas testtartás
 3. Nehezen kimozgatható végtagok: értem ezalatt, hogy nehéz pelenkázni, hónalját szárazra törölni, nehéz öltöztetni
 4. Olyan mint a rongybaba: túl laza izomzat
 5. Nem képes hason fekve átfordítani a fejét
 6. Nem szimmetrikus végtagmozgás

 

3 hónapos kortól

 1. Ha nem szeret hason lenni
 2. Nincs alkartámasz
 3. Nem emeli a fejét
 4. “Repülőzik”

 

A további fejlődésben, ha mozgásfejlődési állomások kimaradnak, vagy túl gyors a mozgásfejlődés.

Ha 3 hónapos kora után nem nyúl játékokért és nem érdeklik a játékok

Fokozott ököltartás

Megkésett beszédfejlődés

Etetési gond, nehézség

Lábtartása rendellenes

 

A Dévény Alapítvány weboldaláról letölthető kézikönyv szülők számára amiből követhetjük gyermekünk fejlődését, és segítségünkre van, hogy észrevegyük, ha fejlődése eltér a normál fejlődéstől.