Barion Pixel

Egy nyelvet beszéltek?

Sokan ismerik Gary Chapman nagysikerű könyvsorozatát a szeretetnyelvekről. Talán nem ártana kötelező olvasmánnyá tenni?! Hiszen, aki ismeri a környezete (férje, felesége, gyermekei, de akár kollégái, barátai) szeretetnyelvét, az sokkal „sikeresebben”, személyre szólóan tudja kifejezni pozitív érzéseit feléjük. Jól hangzik, nem? De mik is ezek a szeretetnyelvek, és hogyan ismerhető fel például egy kisgyermek szeretetnyelve?

Az öt szeretetnyelv: a dícsérő szavak, az érintés, az ajándékozás, a minőségi idő és a szivességek. Minden gyermeknek van egy elsődleges szeretetnyelve. Ez a szeretetközlésnek az a módja, amelyre a legérzékenyebben reagál. Hogy hogyan ismerhető fel, melyik nyelvet „beszéli” a gyermek? A mindennapi események megfigyelésével. Például: mit tesz a gyermek, ha ki akarja fejezi érzéseit: készít egy apróságot anyának, esetleg megölel, megpuszil? Figyeljük meg, mit kér leggyakrabban (ajándék, puszi, egy összebújós, mesenézős este)? Figyeljük meg mire panaszkodik leggyakrabban!

A dícsérő szavak

Ha a gyermek szinte szárnyal egy-egy dícsérettől, ha valóban mindent jobban és szívesebben csinál akkor, ha szóbeli elismerést kap, minden bizonnyal a dícsérő szavak a szeretetnyelve. A szavak szeretetnyelvén értő gyermeket bántják meg igazán a kritikus, kemény szavak. Évekre, évtizedekre beleég a lelkébe egy-egy becsmérlő mondat, bántás.

Az érintés
Ha a gyerek magától odaszalad, ölelget, puszilgat, (nagyobb korában masszíroz, fésülget) akkor az ő szeretetnyelve az érintés. Kicsiként sokszor kell ölbe venni, puszilgatni, megérinteni, megcsikizni. Akinek az érintés a szetetetnyelve, annak mindennél jobban fáj a testi fenyítés: a kézrecsapás, pofon, ráncigálás.

Az ajándékozás
Ha a gyermek termést vagy virágot szed, hogy odaadhassa az anyukájának, vagy féltve őrizget egy-egy kis tárgyat, melyhez kellemes emléket társít, akkor ő az ajándékokon keresztül érzi a szeretetet. Ez nem azt jelenti, hogy állandóan ajándékokat kell neki vásárolni, de nagyon fogja értékelni az első szeletet az elkészült sütiből, vagy egy apróságot, amire „nagy szüksége” van éppen. A legtöbb gyermek örül, ha ajándékot kap, de vannak közöttük olyanok, akik számára elsődleges az fejezi ki szüleik szeretetét. Igaz, hogy minden gyermek szeret ajándékot kapni. De teljesen másként fogadja az ajándékot az, akinek ez az elsődleges szeretetnyelve. Nem csak az átadás perceiben van oda az ajándékért, hanem utána is nagy becsben tartja.

A minőségi idő
Ha a gyermek igényli, hogy a szülő jelen legyen a játéknál, a kerti bóklászásnál, együtt akarja megsimogatni a kutyát vagy nézni a mesét, akkor minden bizonnyal a minőségi idő az ő szeretetnyelve. Amikor a szülő minőségi időt tölt gyermekével jelenlétével ajándékozza meg. Gesztusa ezt fejezi ki: „Egyedülállóan fontos vagy számomra. Szívesen vagyok veled” A gyermek úgy érzi: ő a legfontosabb anyja, apja számára, aki igazán szereti, hiszen kitünteti kizárólagos figyelmével.

A szívességek

A gyerek, aki büszkén mutatja farsangi jelmezét, és kiemeli, hogy azt az ő anyukája varrta neki… ha egy orvosi látogatás után a kedvenc étele várja otthon, vagy, ha figyel mások igényére, és odaviszi a papucsot vagy egy pohár vizet, nos, akkor nagy biztonsággal állítható: a szívességek szeretetnyelvén beszél. Fontos, hogy érezze, a kedvéért tesznek meg valamit. Nem kell azonban minden szavára ugrani, meg kell tudni különböztetni, mi az, amit szeretetéhség miatt kér tőlünk.

Úgy tölthetjük fel egy gyermek érzelmi tankját, ha az ő szeretetnyelvén beszélünk vele. Ha érzi hogy szeretjük, sokkal könnyebben tudjuk fegyelmezni és nevelni, mint ha érzelmi szükségletei betöltetlenül maradnának. Érdemes tehát időt, energiát fektetni a szeretetnyelve megismerésébe!