Barion Pixel
Egyéb

Nevelőszülők? Örökbefogadók? Nem ugyanaz! Nem mindegy!

Számtalan hozzászólást, beszélgetés-foszlányt olvastunk, hallottunk már, amelyből kiderült, hogy a nevelőszülőséget és az örökbefogadói státuszt a legtöbben keverik. Mivel nem mindenki érintett a dologban, és normál esetben jó, ha van egy-két ismerőse, aki nevel családból kiemelt, vagy örökbe fogadott gyermeket, ez teljesen rendben is van. Nem árt azonban tisztában lenni a különbségekkel.

Nézzük a legfontosabbakat!

A nevelőszülők:

 1. A nevelőszülői státusz eléréséhez vizsgálják a jelentkező lakhatási körülményeit, mentális egészségét, valamint kötelezik egy tanfolyam elvégzésére.
 2. A családból kiemelt gyermek nevelőszülőkhöz kerül. Ez azt jelenti, hogy vérszerinti szülei tudnak létezésének helyéről, körülményeiről, látogathatják gyermeküket. A nevelőszülőnek segítenie kell a kapcsolattartást.
 3. A nevelőszülő tisztában van azzal, hogy az általa nevelt gyermeket vagy vérszerinti szülei, vagy ha azok nem látogatják, akkor örökbe fogadó szülők egy napon elvihetik. Ennek megfelelően kell nevelnie: érzelmi kaput kell nyitnia az esetleges visszatéréshez. Ez roppant nehéz feladat.
 4. A nevelőszülő a hozzá kerülő gyermekkel kapcsolatban kötelezettséget vállal, hogy a gyermek alapvető jogait tiszteletben tartja, azaz figyelemmel kell lennie a gyermek nemzetiségi, etnikai és kulturális hovatartozására.
 5. A nevelőszülői státusz jogviszonynak számít: a nevelőszülő munkájáért bérezést kap, szabadságra mehet és minden egyéb munkavállalói joga és kötelezettsége fennáll.
 6. A nevelőszülő vállalja a gyerek nagykorúsága után is annak gondozását.
 7. A gyermek nem kapja meg a nevelőszülői családi nevét, anyakönyvi kivonatában és egyéb okmányában nem szerepelnek azok. Nem örököl.

 

Az örökszülők:

 1. Az örökbe fogadni szándékozó jelentkező átesik egy lakhatási körülményeit, mentális és fizikai egészségét vizsgáló procedúrán (pszichológiai vizsgálat, valamint orvosi igazolások), valamint el kell végeznie egy tanfolyamot.
 2. Az örökbefogadás lehet nyílt vagy titkos. Nyílt esetén a vérszerinti szülő ismeri az örökbefogadókat, titkos esetén sem a nevüket, sem a lakhelyüket nem ismerik a felek.
 3. Nyílt és titkos örökbefogadás esetében sem megengedett a kapcsolattartás, tehát a vérszerinti szülők nem kereshetik örökbe adott gyermeküket.
 4. Az örökbefogadó szülőt nem kötelezhetik, hogy a gyermek származási vagy vallásos gyökereit tiszteletben tartva nevelje fel a gyermeket.
 5. Az örökbefogadói státusz nem jogviszony: az örökszülőket nem illeti extra juttatás, azt az összeget kapják meg, ami minden vérszerinti gyermeket nevelőt megillet (gyes, gyed, családi pótlék).
 6. Az örökbefogadó szülő vállalja a gyermek nagykorúsága után is annak gondozását.
 7. A gyermek megkapja örökbefogadói családnevét. Új anyakönyvet és okmányokat kap, melyben örökbefogadói szerepelnek vérszerinti szüleiként. Örökölhet.

Leave A Comment

Your Comment
All comments are held for moderation.