Barion Pixel
Egyéb

Allergia gyorstalpaló

Nyakunkon az allergia szezon. Már virágzik a mogyoró és hamarosan virágba borul a égerfa, szilfa, nyárfa, fűzfa, amik komoly allergiás reakciót váltanak ki a rájuk érzékeny gyerekeknél és felnőtteknél egyaránt. Nevelőszülőként fel kell készülnünk. Míg elképzelhető, hogy a mi családunkban még nem ütötte fel a fejét az allergia, addig a hozzánk érkező gyerekek között előfordul pollen- vagy ételallergia, ami tőlünk bizony nagy fokú odafigyelést igényel.

A pollen allergia időszaka minden év februárjában indul a mogyoró virágzásával és egészen szeptemberig eltart. A pollentáblázatok 37 növényt említenek. Ezért érdemes utánajárni egy allergiavizsgálattal, hogy pontosan melyik növény váltja ki az allergiás tüneteket, így tudjuk melyik időszakban kell fokozottan odafigyelni rá, illetve kezelni gyógyszeres terápiával az allergiát. Ezek a tünetek a következők: orrfolyás, viszkető szem, duzzadt nyálkahártya, allergiás nátha (szénanátha) tünetei.

Mi az a pollenallergia?

“A pollen típusától függetlenül az allergiás reakció majdnem mindig ugyanolyan. A pollen egy immunológiai láncreakciót indít el. A szervezet természetes védekező rendszere (antitestek) működésbe lép. A tulajdonképpen ártalmatlan virágport veszélyes anyagként ismeri fel. Ez a hibás programozás nem marad következmények nélkül, mert a virágporral való következő találkozáskor a szervezet a pollent tévesen kórokozóként ismeri fel és harcol ellene.” – olvashatjuk a webbeteg oldalán.

Továbbá érdemes tisztában lennünk azzal is, hogy létezik keresztallergia. Ami annyit jelent, hogy „az allergiás reakciót nem az eredeti, ismert allergén váltja ki, hanem egy hozzá nagyon hasonló szerkezetű anyag, és ez létrejöhet például hasonló növények között, vagy akár pollen és gyümölcs között. Az allergia megjelenhet orális szindrómaként is, például ajak-, nyelvduzzanat, vagy viszketés formájában. Az is nehezen megjósolható, hogy mikor és milyen mennyiségű allergén fogja beindítani az allergiás folyamatot.” (Patika magazin 2014.04.)

Allergiás gyereknek mindig körültekintően adjunk mézet. Pollen allergia esetén érdemes a vegyes virágzatú mézeket kerülni. Vagy, ha tudjuk pontosan, hogy milyen pollenre allergiás a családtagunk, érdemes utánakérdezni a méz készítőjénél, hogy a méz gyűjtőhelye közelében előfordult-e az adott növény.

Ételallergia tekintetében, azt gondolom, könnyebb dolgunk van. Ha megvan a konkrét diagnózis, akkor attól kezdve az adott összetevőt nagyon körültekintően ki kell hagyni a gyermek étkezéséből. Erre meg kell tanítani a gyermeket is, hogy tudja, mi az, amit ő nem fogyaszthat, és ha megkínálják valamivel, minden esetben kérdezzen rá, hogy az adott összetevő szerepel-e az ételben. Ezeknek az óvintézkedéseknek a betartásával minden esetben elkerülhető az allergiás reakció.

Fotó: Anastasia Shuraeva: https://www.pexels.com/hu-hu/foto/viragok-aranyos-tanya-szoke-7671272/

Leave A Comment

Your Comment
All comments are held for moderation.