Barion Pixel
Egyéb

A nevelt gyermekek helyzete a családban

A nevelt gyermekek gyakran új, ismeretlen környezetben találják magukat, és kihívást jelent számukra, hogy az új családjukhoz tartozónak érezzék magukat. Ezért fontos, hogy a nevelőszülők megértsék, hogy nevelt gyermekük milyen különleges helyzetben van a családjuk közösségében.  Tudatosan törekedni kell arra, hogy megkönnyítsék a gyerekek számára a kötődés kialakulását, valamint erősítsék bennük az összetartozás érzését.

Íme néhány módszer, amellyel nevelőszülőként segíthetjük nevelt gyermekeinket, hogy érezzék, hogy a családhoz tartoznak:

  1. Vonjuk be őket a családi tevékenységekbe. Legyen ez bármilyen hétköznapi dolog, mint például az étkezések, közös játék, mese vagy film nézés. Valamint az ünnepek és más különleges események alkalmával is ugyanúgy vegyenek részt a közös programban, mint a család összes többi

 

  1. Bátorítsuka nyílt kommunikációt: A nevelt gyermekeknek sok kérdése és aggálya lehet, ezért fontos kérdés a nyílt kommunikáció ösztönzése. Szánjunk időt arra, hogy meghallgassuk a gyermeket, és támogató és megértő módon reagáljunk a tőle hallottakra.

 

  1. Mutassunkszeretetet és ragaszkodást feléjük: A nevelt gyermekek az elhagyatottság érzésével küszködnek, és óvakodhatnak attól, hogy új kapcsolatokat alakítsanak ki. A szeretet és ragaszkodás kimutatása, például egy ölelés vagy egy szóbeli megerősítés segíthet abban, hogy a nevelt gyermekek biztonságban érezzék magukat.

 

  1. Biztosítsunk kapcsolódási lehetőségeket számukra: A nevelt gyermekek elveszítik kapcsolataikata vér szerinti családjukkal, a korábbi barátaikkal, közösségükkel. Ezért kiemelten fontos, hogy lehetőséget adjunk számukra az új emberekkel való kapcsolatteremtésre: új barátok szerzésére, közösségi tevékenységekben és iskolai rendezvényeken való részvételre egyaránt.

 

  1. Mutassunk tiszteletet a vér szerinti családja iránt: A nevelt gyermekek továbbra is kötődnek családjukhoz. Ezért fontos tiszteletben tartani és elismerni ezeket az érzéseket. A nevelőszülőknek együtt kell működniük a gyermek vér szerinti családjával, hogy a gyermek és a családja között a pozitív kapcsolat alakuljon ki.

 

  1. Az összetartozás érzésének elősegítése: A nevelt gyermekeknek érezniük kell, hogy a nevelő családjukhoz tartoznak, de közben erősíteni kell a szüleikkel való összetartozást is. Amennyiben egy gyermek örökbe fogadhatóvá válik, ebben az esetben a nevelőszülő feladata, hogy segítse a gyermeket az új, ám egyben végleges szüleihez való kapcsolódásban.

 

 

Leave A Comment

Your Comment
All comments are held for moderation.