Barion Pixel

Nyílt levél minden szülőnek, akinek biciklire ül a gyereke!

Amire a gyerekek 6-7 évesek lesznek, megtanulnak két keréken biciklizni. Azaz mi, szülők megtanítjuk őket ezen a remek járművön száguldozni, hiszen nincs is ennél jobb móka, és valljuk be, ki ne szeretne tekerni! Minden gyerek rajong a biciklizésért. De vajon közlekedni is megtanítjuk őket?Ma egy nem túl forgalmas kereszteződésben egy édesanya két csemetéjével tekert át előttünk a zebrán. A két kicsi ment elől, anyuka mögöttük. A zebrához érve nem álltak meg körülnézni, hogy biztonságosan átérnek-e a másik oldalra. A legkisebb, olyan 5-6 év körüli kisfiú, ment legelöl és hajtott rá a zebrára szinte közvetlen a kocsink elé. Ha kicsit gyorsabban megyünk, el is üthettük volna. És mi van, ha ez egy forgalmasabb útszakaszon történik? Vajon ott is így mentek volna át?

Te tudod milyen szabályok vonatkoznak a biciklisekre?

Szeretnénk ma minden szülő, nevelőszülő, és örök-szülő figyelmét felhívni: Nem elég biciklizni megtanítani a gyerekeket, a biztonságos közlekedésre is meg kell tanítanunk őket. A KRESZ a biciklisekre is vonatkozik! Attól a pillanattól fogva, ahogy elkezdenek közlekedni a forgalomban. Vannak olyan alapszabályok, amiknek a be nem tartása a bicikliző ÉLETÉBE KERÜLHET! Ezért mindenkinek, aki a közlekedésben részt vesz, ismernie kell a KRESZ ide vonatkozó szabályait! És nekünk, szülőknek a feladatunk, hogy erre megtanítsuk a gyermekeinket is.

Sok emberben hamisan él az a kép, hogy a gyalogátkelőhelyen bármilyen formában közlekedőnek van elsőbbsége. A zebrán a biciklivel áttekerőnek ugyanis nincsen. A zebrán elsőbbsége csak a gyalogosnak van.

A kerékpárral szabályosan csak úgy kelhetünk át gyalogátkelő helyen, ha leszállunk róla, és toljuk magunk mellett. Ez esetben gyalogosnak számítunk, és az elsőbbség jár, de csakis ebben az esetben! 

Pár éve – október vége, november eleje lehetett -, hirtelen jött a lehűlés, borongós esős délután volt már, sötétedett is amikor kocsival jöttem haza a munkahelyemről, még nyári gumikkal. A látási viszonyok nem voltak túl jók. Már lakott területen belül voltam, amikor egy zebrán a semmiből elém tekert egy kamasz lány! Egy lejtős utcából érkezett – emiatt nem kis sebességgel – és a zebrán gondolta folytatni útját, körül sem nézett. Így visszagondolva úgy tűnt, mintha nem is vett volna arról tudomást, hogy egy forgalmas főútra hajt rá egy mellék útról, ahol ő az, akinek elsőbbséget kellene adni a főúton haladóknak. Ahogy megláttam, satufékeztem. Ő a hirtelen fékcsikorgástól megijedt, és szintén satufékezett, majd leblokkolt a zebra közepén, közvetlen a kocsim előtt. A kocsi megcsúszott, és éreztem az égett gumiszagot. Egy fél méterrel álltam meg előtte. Hazáig remegett kezem-lábam! Tényleg hajszálon múlott, hogy nem gázoltam el! Attól, hogy a zebrán folytatta útját keresztül a főúton, nem lett elsőbbsége pusztán a zebra miatt.

Kerékpárosként számolnunk kell azzal, hogy az autós nem minden esetben tud másodpercek töredéke alatt megállni!

TILOS a zebrára ráhajtani biciklivel főleg anélkül, hogy megállnánk körülnézni!

Tanítsuk meg gyermekeinknek, hogy szálljanak le a bicikliről, és nézzenek körül! Csak és kizárólag ezután lépjenek a zebrára! Ezt a kerékpárosok nagy többsége nem teszi meg.

Nekünk, szülőknek a feladatunk, hogy ne csak biciklizni tanítsuk meg csemetéinket, hanem a közlekedési szabályokra is! Senki más nem fogja őket erre megtanítani!

Vigyázzunk az életükre! A KRESZ ismerete életet menthet!

Hasznosnak találtad ezt a cikket, oszd meg ismerőseiddel!