Barion Pixel

A gyermekkori elhanyagolásból eredeztethető személyiségzavarok

A bántalmazott vagy elhanyagolt gyermekek nem csak azért kiszolgáltatottak, mert az adott pillanatban kockára van téve testi vagy lelki egészségük, hanem azért is, mert minden egyes bántalmazásban elszenvedett nappal megnő az esélye annak, hogy felnőtt korukra személyiségük maradandó kárt szenved, és valamiféle személyiségzavar alakul ki esetükben.

A csecsemőkori vagy kora gyermekkori elhanyagolás vagy bántalmazás sokszor olyan súlyos személyiségzavarhoz vezet, melyeken már nem is lehet javítani: ilyen például az antiszociális személyiségzavar. Egy ilyen zavarral küzdő ember (főleg férfiakra jellemző) tartós kapcsolatra képtelen. Tetteiért felelősséget nem vállal, gyakran agresszív, szadista. A másoknak okozott fájdalom vagy kár tökéletesen hidegen hagyja, lelkiismeret furdalást nem érez. A személyiségzavar kezelése a lelkiismeret és a változásra való motiváció hiánya miatt szinte kilátástalan.

A borderline személyiségzavar nagyon összetett, és főleg korai elhanyagolás, vagy el nem fogadás miatt alakul ki. A személy retteg attól, hogy elhagyják. Önképe torz, sokszor bántja önmagát, nem ritkák az öngyilkossági kísérletek. Kapcsolataiban túlságosan idealizál vagy mérhetetlenül lebecsül, és érzéseit viharosan éli meg.  A legújabb eredmények szerint leginkább a több módszert kombináló integratív terápiától várható leginkább érdemi javulás.

Hisztériás személyiségnek nevezzük azt a férfit vagy nőt, aki szenved attól, ha nem ő van a középpontban. A zavar kialakulását valószínűsíthetően a szülői szeretetlenség okozza. Provokál (sokszor szexuálisan), feltűnő ruházatban jelenik meg, életvitelére, gesztusaira leginkább a teátrális jelző illik. Hiú és követelőző. Fokozott energiát fordít külsejére és annak megfigyelésére, hogy mások miként látják őt. Kapcsolataiban általában kevés az intimitás. Pszichoterápiába általában bevonhatók, ám szeszélyességük, indokolatlan követelőzéseik, manipulációik miatt csak nehézkesen haladnak előre.

A nárcisztikus személyiségzavar főleg férfiakra jellemző (a betegek 75%-a férfi). Sokan a rideg szülői magatartást gondolják kiváltó oknak, de vannak olyan szakemberek is, akik éppen a majomszeretetet nevezik meg okként. Egy nárcisztikus ember önző, csak magával törődik, rosszul tűri a kritikát, és különleges bánásmódot követel magának. Tartós, szeretetteljes kapcsolatok kiépítésére általában nem képes. A nárcisztikus személyiségzavarral küzdők 75%-a férfi. A nárcisztikus személyiségzavarban szenvedők többnyire ritkán folyamodnak terápiás segítségért.