Barion Pixel

Híres családba fogadottak: Bill Clinton

Talán nem is gondolnád, hogy a későbbi amerikai elnök, a William Jefferson Blythe néven született Bill Clinton örökbefogadott. Nem bántalmazó vagy zűrös családi háttér volt ennek az oka, hanem egy tragikus baleset.

Bill Clinton édesapja ugyanis fia születése előtt három hónappal autóbalesetben meghalt. Anyja a szülés után úgy döntött, hogy még tanulna, ezért a fiát a nagyszüleire bízta. A gyászév letelte után feleségül ment Roger Clinton autókereskedőhöz, aki örökbe fogadta a kis Billt.

A fiú 15 éves korában felvette nevelőapja keresztnevét, a Clintont. Egyetemi tanulmányait a Georgetown Universityn végezte, nemzetközi kapcsolatokat tanult, miközben William Fulbright szenátor kongresszusi segédje volt. Ezután Angliában és később a Yale-en is tanult.

A demokrata párt tagjaként kezdett el politizálni. Belpolitikájában fontos szerepet kapott az oktatás reformja, a kézifegyverek kereskedelmének és a környezetvédelmi szabályoknak a szigorítása. Külügyi politikájában fontos volt a kereskedelmi korlátok lebontása.

Clinton volt az USA harmadik legfiatalabb elnöke, és az első, aki a II. világháború befejeződése után született.