Barion Pixel
Uncategorized

Amit tudni kell a korai fejlesztésről

“Az első évek örökké tartanak.” – állítja Herczog Mária. És milyen igaza van. Ebben az egy rövid mondatban rávilágít arra, hogy minden gyermek első életévében kapott minőségi gondozás és nevelés a gyermek egész életére kihat, valamint ennek hiánya később csak fokozott küzdelmek árán pótolható.

Mit értünk korai fejlesztés alatt?

Azoknak a gyermekeknek a fejlesztése, akik eltérő fejlődést mutatnak. Ez leginkább a védőnői státuszvizsgálatokon szokott kiderülni. A korai fejlesztés a korai életévek (0-6 éves korig) sajátosságára épít. Ez az az időszak amikor az idegrendszer érése és a szociális kapcsolatok formálódása történik. Így optimális arra, hogy a fejlődés segítséggel végbemenjen.

Kiemelten veszélyeztetett gyerekek:

Koraszülöttek, ikrek, hospitalizált gyerekek (csecsemő és gyermekotthonban élt, vagy hosszabb kórházi bent fekvés esetén, ha a szülő nem lehetett vele), szociális – környezeti veszélyeztetettségnek kitett gyerekek.

Mikor gondoljunk arra, hogy szüksége van gyermekünknek vagy nevelt gyermekünknek korai fejlesztésre?

– alvás problémák

– megkésett mozgásfejlődés esetén

– látás- hallás érzékelése szegényes

– figyelmi problémák

– túlzott ingerlékenység (zajok, illatok, érintés)

– veszélyérzet hiánya

– visszahúzódás

– gyakori megbetegedés

– játék közben nyelvét kidugja

– nyálzás

– megkésett beszédfejlődés

Hogyan kerülhet be egy gyermek a korai fejlesztésbe:

– Maga a szülő is jelentkezhet (nevelt gyermek esetén a gyám bevonása szükséges) a lakóhely szerinti illetékes pedagógiai szakszolgálati tagintézménynél

– Bölcsődei kisgyermekgondozó javaslata alapján

– Védőnő, gyermekorvos, szakorvos javaslata alapján.

Mikor kezdjük a korai fejlesztést?

Valami miatt az a tévhit kering a köztudatban, hogy a korai fejlesztés csak egy éves kor után kezdhető. Szeretném ezt most kihangsúlyozni, hogy ez tévhit.

Minél előbb kezdődik a fejlesztés annál komolyabb eredmények várhatók így ha felmerül az eltérő fejlődés gyanúja, azonnal kérjünk segítséget és forduljunk az illetékes pedagógiai szakszolgálathoz, hogy a gyermek fejlesztése már egy éves kora előtt megkezdődhessen.

Fotó: Kristina Chuprina: https://www.pexels.com/hu-hu/foto/aranyos-jatszik-labda-boldog-14800208/

Leave A Comment

Your Comment
All comments are held for moderation.