Barion Pixel

A 7 legfontosabb dolog egy kisgyermek életében

A gyermekkor minden esetben meghatározza az egyéni életutat. Ezért nagyon fontos, hogy mit adunk és mit nem adunk meg gyermekeink az első éveikben.

Az élethez szükséges kompetenciák megalapozásának időszaka a kisgyermekkor. Ekkor rakjuk le az érzelmi, az értelmi és a szociális képességeik alapjait.

A szakértők 7 tényezőt neveznek meg, amik megteremthetik a boldog, felhőtlen gyermekkort és ezáltal a kiegyensúlyozott felnőtt életet.

  1. A gyermekeknek jó családra van szükségük ahhoz, hogy boldog gyermekkoruk legyen.
  2. A jó barátok, a kortárs kapcsolatok boldoggá teszik a gyermekeket.
  3. A közös játék, az együttműködés, a közös tevékenységek is a boldog gyermekkor építőkövei.
  4. A gyermekeknek mintákra és értékekre van szükségük. Fontos az odafigyelés, a meghallgatás, a szabad véleménynyilvánítás, a döntéshozatalba való bevonás, a tisztelet és a becsület.
  5. A jó intézmények is hozzájárulnak gyermekeink boldogságához, melyekben újabb és újabb dolgokat tanul a gyermek. Új barátok, társak, szabadság, szabad játék, biztonság, segítő, támogató és ösztönző nevelők – ezek a jó intézmény jellemzői.
  6. A testi és lelki egészség megléte.
  7. Anyagi helyzete. A szegény családok gyermekei sokkal gyengébben teljesítenek a tanulási szituációkban.

Ha kisgyermekkorban tartósan nem elégülnek ki a szükségletek, és hosszú ideig hiányoznak a kora gyermekkori fejlődést támogató feltételek, akkor komoly és gyakran visszafordíthatatlan folyamat veszik kezdetét.

Mit jelent ez?

A tartós toxikus stressz káros hormonális és idegrendszeri változásokat eredményez, ami megváltoztatja az agy szerkezetét. A toxikus stressz az első években károsíthatja: a fejlődő agyi struktúrát, tanulási-viselkedési problémákat okozhat, és megnöveli a fizikai és mentális betegségek kockázatát.

Toxikus stressz forrásai a következők lehetnek: súlyos szegénység, súlyos szülői mentális egészségkárosodás, gyermek nem megfelelő gondozása, erőszaknak kitevése, a stabil, gondoskodó, szeretetteljes kapcsolatok hiánya.

Összefoglalva: a legfontosabb a gyermekek számára a barátságos, szenzitív környezet, a játékos mozgás, a zene, a megfelelő táplálkozás, az állandó beszéd – beszélgetés, a szeretet és a kötődés folyamatos érzése, a biztonságérzet, a félelemmentes kisgyermekkor, izgalmas lehetőségek, kihívások és a végtelen kalandok.

Az érzelmek befolyásolóan vannak jelen a kisgyermekkori személyiségfejlődésben. A fejlett érzelmi képességű embereknek nagyobb az esélyük a sikeres életre. Ugyanis a pozitív érzelmek növelik az ember intellektuális teljesítményét. Az érzelmeknek viselkedésváltoztató, és magatartás-szabályozó jelentősége is van.

 

Forrás: Soproni Egyetem pedagógia jegyzet

Fotó: Anastasiya Gepp: https://www.pexels.com/hu-hu/foto/szeretet-videki-taj-gyermek-anya-9640383/