Barion Pixel

3 tipp, ami segít nevelőszülőként kapcsolatot kialakítani a nevelt gyermekeddel

Nevelőszülőként fontos feladatunk a hozzánk érkező gyermeket segíteni abban, hogy könnyen és gördülékenyen alakuljon ki a hozzánk való kötődése. Az egészséges kötődés olyan apró dolgokon keresztül alakul ki, amelyekről gyakran nem gondoljuk, hogy olyan nagy dolog.

  1. Tanulj meg engedni a nem életbevágó dolgokban

Minden család saját szokásrendszerrel bír. Így egyértelműen a nevelőszülő családjának, valamint a családba érkező gyereknek is van egy elképzelése a szokásokról. Azt, hogy melyik jó, és melyik nem, sok esetben nem lehet objektíven megítélni. Egyik sem jobb, vagy rosszabb a másiknál, csak más. Ahhoz, hogy a gyermeknek könnyebb legyen a családunkba való beilleszkedés, érdemes megismerni azt a szokásrendszert amiből ő érkezik, és ebből néhányat beilleszteni a mindennapokba. Ezzel azt közvetítjük felé, hogy elfogadjuk őt, és nem akarjuk a múltját, az emlékeit a teljes szokásrendszerét egyik pillanatról a másikra eltörölni. Így is hatalmas törés és változás állt be az életében, ezzel viszont megkönnyíthetjük számára a megérkezést és a családunkba való beilleszkedést. És idővel alkalmazkodni fog, és teljesen bele fog simulni a családba, ha megkönnyítjük számára ezt az átmenetet.

  1. Hallgass kitartóan

Vannak gyerekek, akik nehezen nyílnak meg, és olyanok is, akiknek meg be nem áll a szája, és mindenről beszélnek, néha összefüggéstelenül. Akár korábban látott mesékről, vagy videójátékokról, amit sokszor nehéz követni, főleg ha kevés ismerettel rendelkezünk a témával kapcsolatban. Azonban ha végighallgatod egy gyermeknek ezt az értelmetlen fecsegését is, azt fogod tapasztalni, hogy előbb-utóbb a mélyebb megéléseit is megosztja veled, és egyre jobban beavat a múltja legsötétebb részleteibe is. Ehhez viszont ezeken a kevésbé fontosnak tűnő fecsegéseken keresztül vezet az út. Állj rendelkezésre meghallgatni őt, akarjon bármit mondani, ezzel épül közöttetek a bizalom és a kapcsolat. És lehet hogy a hozzád érkezett gyermek először fogja megtapasztalni azt, hogy valaki kíváncsi arra, amit ő szeretne elmondani.

  1. Ismerd el az érzéseit

Ezek a gyerekek nehezen fejezik ki az érzéseiket. Legtöbben ott tombol a tehetetlenség érzése, a harag, a düh, mert azt a helyzetet, amibe kerültek, önhibájukon kívül, hogy kiszakították őket a családjukból, nem tudják máshogy kifejezni. Fontos, hogy segítsünk a nevelt gyermekünknek megérteni, ami benne zajlik. Nevezzük nevén az érzelmeket. Mondjuk el neki, hogy látjuk, hogy dühös, és teljesen jogosan érzi azt, amit érez.

Van egy fontos alapelv, amit mindenkinek, de főleg azoknak, akik emberekkel gyerekekkel foglalkoznak ismerniük kell: Érzésekkel nem vitatkozunk!

Segítsünk neki megérteni a benne dúló érzelmeket. Segítsünk neki definiálni ezeket és keressük meg közösen a gyökerét.