Barion Pixel

Így készülj fel a nevelőszülőségre

Te is gondolkozol azon, hogy nevelőszülő legyél?

Akkor ez az 5 pont neked szól!

  1. Tanulj és készülj fel előre az elengedésre is

A nevelőszülői képzés kötelező mindenki számára, aki nevelőszülői jogviszonyt szeretne létesíteni, de emellett nem elhanyagolható az önképzés sem. Mert más gyerekét nevelni, hidd el, nem ugyanolyan, mint a sajátodat. Keress kapcsolatot a környezeteben vagy a hálózatnál, ahova jelentkezel, olyan nevelőszülőkkel, akik már évek óta benne vannak a rendszerben, és ne legyél rest kérdezni tőlük. Tudj meg mindent a gyermek kihelyezésével, a hazagondozással és az örökbe fogadással kapcsolatban.

  1. Készülj fel a gyerek fogadására.

Ha elszántad megad, hogy belevágsz, kezdj el gyűjtögetni: legyen otthon gyerekülés, babahordozó, kiságy, pelenka, és különböző méretű gyerekruhák. Vond be a környezetedet, mérd fel az erőforrásokat, hogy a családi, baráti körben ki mit tud adni, ami nekik már felesleges, neked viszont hatalmas segítség lesz, ha nem mindent azonnal kell beszerezned, és megvásárolnod.

  1. Készülj fel előre az elengedésre

Ha eljön a napja, a hozzád kihelyezett gyermeket el kell engedned. Nem opció, hogy elengeded-e! És a te feladatod lesz, hogy a búcsú fázisában segítsd a gyermeket a családját, vagy a leendő örökbefogadó szülőket, hogy ők egy családdá válhassanak. Nem könnyű feladat. A nevelőszülőség talán legnehezebb, de egyben legszebb része.

  1. Ne félj szünetet tartani, ha szükséged van rá.

Egy-egy gyermek hazagondozása, vagy örökbe adása a nevelőszülőnél is gyászfolyamatot indít el. Ez teljesen rendben van. Kell idő az elengedéshez, az elgyászoláshoz. Engedd meg magadnak, és ha úgy érzed, kérj segítséget.

  1. Beszélj róla a gyermekeiddel és a tágabb családoddal

Ha nevelőszülő leszel, akarva akaratlanul a családod is részesévé válik a folyamatnak. Igaz, a képzésen csak te fogsz részt venni, azonban a te feladatod lesz a családod felkészítése a hozzátok érkező gyermek fogadására. Érdemes minden előre látható részletet átbeszélni minden családtagoddal, és amennyire lehet, bevonni őket a kezdeti folyamatokba.

Sose felejtsd el, hogy a nevelőszülői gondozás célja: a gyermek családjának az újraegyesítése. Nevelőszülőként a feladatod a gyermek gondozása, ez azonban csak a gyermek hazaérkezéséig vagy az örökbe adásáig tart. Nevelőcsaládként a feladat a biológiai család és a gyermek kapcsolatának fennmaradásában és épülésében óriási. Természetesen a gyermek nem mindig térhet haza – itt jön szóba az örökbefogadás.

Nem fogsz tudni felkészülni minden fordulatra, ami biztosan az utazás része. A gyermekek nevelőszülői gondoskodása ezért a szeretet, az együttérzés, a türelem és a megértés egészséges keverékét igényli.