Barion Pixel

10 dolog, amit az utógondozói ellátásról tudni kell

  1. Az utógondozói ellátást olyan 18-24 éves korú fiatalok vehetik igénybe, akik gyermekvédelmi gondoskodásban nőttek fel, tehát például nevelőszülőknél.
  2. Az utógondozói ellátás megítéléséről és mértékéről a gyámhivatal dönt.
  3. Az utógondozói ellátáshoz igénylőlap és igazolások szükségesek (munkaügyi központtal való együttműködés, iskolalátogatási igazolás, vagy jövedelemigazolás alacsony jövedelmedről), és a jelentkezővel elbeszélgetnek.
  4. Az utógondozási ellátás keretein belül a fiatal felnőtt számára teljes körű ellátást kell biztosítani.
  5. Ha a fiatal felnőtt ellátásához zsebpénz biztosítása is szükséges, annak összege nem lehet kevesebb a jogszabályban meghatározott mértéknél.
  6. Az utógondozói ellátásról írásbeli megállapodást kötnek, melynek formáját jogszabály rögzíti.
  7. A fiatal felnőtt is kérelmezheti az utógondozási ellátás, például, ha nappali tagozatos felsőoktatásban vesz részt, vagy szociális bentlakásos intézménybe várja felvételét, és nem tudja létfenntartását önállóan biztosítani.
  8. Az ellátást nyújtó nevelőszülőnek 10 munkanapon belül jeleznie kell, ha a fiatal felnőtt az ellátást már nem veszi igénybe, és ennek okáról nem értesíti az ellátást nyújtót.
  9. Az ellátás megszűnik a fiatal felnőtt huszonnegyedik évének betöltésével, illetve a felsőfokú iskola nappali tagozatán tanulmányokat folytató fiatal felnőtt esetén a tanulmányok befejezésével, de legkésőbb huszonötödik életévének betöltésével.
  10. Az utógondozói ellátás megszüntethető, ha a fiatal elfogadhatatlan magatartást tanúsít a nevelőszülő felé.