Barion Pixel
Egyéb

Szüléssztrájk a Földért!

Nem közvetlenül a nevelőszülőséggel kapcsolatos téma, de érdemes elgondolkodni rajta…

Mára tagadhatatlanul mindennél közelebb jött a vég. A történelmi záróra. A Föld halála. Még a legóvatosabb becslések szerint is egy emberöltő múlva elviselhetetlen lesz a forróság (Párizs éghajlata az ausztrál Canberra mai klímájára fog hasonlítani, London éghajlata olyan lesz, mint most Barcelonáé, Stockholmé pedig olyan, mint Budapesté), mérgezett vizek és kiszáradt folyók vesznek minket körül, és feldolgozhatatlan szeméthegyek tornyosulnak majd mindenütt.

Azaz, a gyermekeink már egy beteg, toxikus, élhetetlen világban lesznek kénytelenek felnőni, családot alapítani, vagy épp csak vegetálni. Ez pedig nem élet – vallják azok a szülőkorba lépők, akik tudatosan nem vállalnak gyermeket, megvédve őket ezektől a katasztrofális hatásoktól. Angliában már neve is van a jelenségnek: Birth Strike, azaz Szüléssztrájk. A közösség elkötelezett tagjai megfogadták, hogy nem fognak szülni. Ezzel kívánják felhívni a közvélemény és a politikusok figyelmét a fenyegető környezeti katasztrófára.

A mozgalom megalapítója, a 33 éves aktivista, Blythe Pepino nehéz döntést hozott: annak ellenére, hogy harmonikus párkapcsolatban él, és szeretett volna szülni a férfinak, mégsem teszi meg. Az aktivista kihangsúlyozza, hogy természetesen nem ítéli el sem a gyermekes családokat, sem azokat a nőket, akik úgy döntenek: megszülik a babáikat. Ő maga sem hozakodik elő ezzel a témával, csak, ha valaki konkrétan rákérdez. Ennek ellenére úgy tartja, hogy a Birth Strike követői sokat tesznek a bolygó megmentése érdekében.

Vajon sikerhez vezethet ez az első olvasásra extrémnek, tarthatatlannak ható módszer? Tovább marad fenn a Föld, ha kevesebben élnek rajta?

Egy 2014-es kutatás szerint nem: ha ugyanis ebben a pillanatban a Föld összes lakója el is kötelezné magát az egygyermekes családmodell mellett, akkor sem változna jelentősen a szénmonoxid-kibocsátás. Azaz, nem a Föld lakosságának számát, hanem életmódját, fogyasztási szokásait kellene megváltoztatni a túlélés érdekében.

A mozgalom követőinek 80%-a nő, és már vannak hazai hívei is.

Leave A Comment

Your Comment
All comments are held for moderation.