Barion Pixel
Egyéb

Rajzolj, és megmondom, ki vagy!

A családi traumákat (válás, halál, bántalmazás) átélt gyermek rajzaiban is megmutatkozik mindaz, amin át kellett mennie. Egy-egy gyermekrajz sokkal többet mesél, mint maga a gyermek, ezért pszichológusok gyakran csinálnak a gyermekekkel rajztesztet.

A gyermekek rajzait tekintve kezdetben a nemek között nincs különbség, később differenciálódik csak, tartalom szempontjából: azaz a fiúk és a lányok csak később kezdenek el más-mást rajzolni: a fiúk fegyvereket, harci jelenetet, a lányok házat, virágot, babákat. Arra mindenképp figyelni kell, ha a gyermek a másik nemhez tartozókat rajzolja. Ez a fiúsan viselkedő lányokra vagy a bezárkózó, túlérzékeny kisfiúkra jellemző. Nem csak a nemi jegyek, de a lelki jellemzők is megfigyelhetőek egy-egy rajzon: a félénk, szelíd lelkű gyerekek halványan satírozgatnak, míg az erőszakosabbak határozott vonalakkal rajzolnak.

Egy gyermekrajz árulkodik a családi állapotokról is: megmutatja, milyen a kapcsolata az egyes családtagokkal, kihez vonzódik érzelmileg, kitől kap és kitől várna több szeretetet, odafigyelést. Megtudhatjuk azt is, kihez szeretne hasonlítani, vagy, hogy van-e a gyerekek között rivalizálás, testvérféltékenységre utaló jel.

A családrajz elemzés során megfigyelik:

  • kiket rajzolt le a kisgyerek, kihagy-e valakit a rajzról
  • milyen sorrendben rajzolja le a tagokat
  • az alakok nagysága jelzi, hogy ki a fontos a gyermek számára, mennyire érzi magához közel az illetőt
  • érdemes megfigyelni, kit milyen részletezettséggel rajzol le
  • és azt is, hogy ki mit csinál, mivel foglalkozik, együtt teszik-e azt vagy egymagukban

Ha a gyermek rajzán hirtelen és feltűnően sokszor jelentkezik a fekete szín, akkor gyanítható, hogy a gyermeket valami olyan trauma érte, ami megviseli, és nehezebben dolgozza fel. Az is lehet, hogy valaki megbántotta, és ezt nehezebben bocsátja meg, még haragszik az illetőre. Sok esetben a kisgyermek még nem igazán tudja (vagy nem meri!) szavakba önteni, megfogalmazni, hogy mi a problémája, ilyenkor hagyni kell, hogy had rajzoljon a feketével, mert ezzel „kirajzolja” magából a feszültséget, megnyugszik és előbb-utóbb beszélni is tud majd róla.

Ha sok helyen marad fehéren a papír, az jelzi a gyermek bizonytalanságát, és azt, hogy sok számára az idegen dolog a világban. A meleg színek (sárga, narancs, piros) a melegséget, magabiztosságot mutatják, így ha a gyermek ilyen színeket használ előszeretettel, az egészséges családi kapcsolatokra, és nyugodt jellemre utal. (A piros utalhat agresszióra, harcosságra is, ha nagyon erősen rányomva használja a gyermek a ceruzát.)

Ha a gyermek sok kéket használ, az az anyai szeretetre, valamint a békére és hűségre utal. A rózsaszín és a lila szín kedvelői érzékeny lelkűek, érzelmi stabilitást keresnek. Ha ellenben barnával rajzol egy gyermek, az jelzi, hogy kötődik a családjához, nagy a szeretetigénye, kötődési vágya.

Egy-egy szorongó, traumát átélő gyermeknek óriási segítség, ha rajzterápiás foglalkozásokon ki tudja fejezni félelmeit, fájdalmait, és nagyban előremozdíthatja őt a megküzdési folyamatban. Érdemes tehát keresni egy terapeutát a közelben, aki szakmai segítségben részesítheti a gyermeket, vagy akár a törődő (nevelő) szülőt.

Leave A Comment

Your Comment
All comments are held for moderation.