Barion Pixel

Öt megdöbbentő babona hazánk csecsemőgondozási gyakorlatából

Tudtad-e?

Öt megdöbbentő babona hazánk csecsemőgondozási gyakorlatából

1928-ban az Országos Stefánia Szövetség országos „babonagyűjtésbe” kezdett: védőnők segítségével összegyűjtötték, miféle hiedelmek, kuruzsló eljárások élnek a vidéki, de sokszor még a fővárosi emberek fejében (és a gyakorlatban!) a csecsemők, kisgyermekek ellátásával kapcsolatban.

  1. Az egyik legáltalánosabban elterjedt babona a „szemmel verés” volt. Ha egy csecsemő sokat sírt, nyugtalan volt, akkor valaki „megverte szemmel”. Ezt úgy állapították meg, hogy egy fazékba beledobtak három darab faszenet, ha a faszén a fazék aljára süllyedt, akkor biztos volt a diagnózis. A gyógymód pedig vizelettel való mosdatás, illetve különböző növények füstjének eregetése volt.
  2. A gyereknek egyéves koráig nem volt szabad levágni a körmét, nehogy tolvaj legyen belőle. Az anyák ezért egyszerűen lerágták a csecsemő körmét.
  3. Úgy tartották, ha a gyermek felső foga bújt ki először, akkor egy éven belül a baba meg fog halni, mert a foga a sír felé mutat.
  4. A gennyedző köldökre a nagyobb gyermek orrváladékát, vagy a tehéntrágyával kevert földet kenték, mert ezt tartották hatásosnak.
  5. Köhögés ellen cukrozott pálinkát használtak: meggyújtották, kihűtötték, majd megitatták a gyermekkel. A forralt bor a meghűlés gyógyszere volt, babának, kisgyermeknek egyaránt adták.

Változást csak a tudatos orvosi, védőnői felvilágosítás, és iskolai oktatás hozott, noha egyes babonák még mindig elevenen élnek a mai csecsemőgondozásban is.