Barion Pixel

Összezárva egy bántalmazóval

A koronavírus megjelenésével megfigyelték a tendenciát, hogy egyre növekszik a családon belül elkövetett erőszak gyakorisága világszerte.

A kijárási korlátozások és tilalmak bevezetése és az iskolák és óvodák bezárása nagyban hozzájárul ehhez. Mi is ennek a pszichológiai háttere?

Bár a családoknak látszólag több ideje van egymásra, a több összezárva eltöltött idő több problémát is képes szülni ebben a bizonytalan helyzetben. A megváltozott körülmények miatt ráadásul mind a gyermekek, mind a szülők eleve frusztráltabbak: a gyermekeknek rendkívül fontos napi rutin és közösségi érintkezések megszakadtak, a szülők pedig bizonytalan vagy elvesztett munkahely miatt könnyen anyagi nehézségekkel küszködhetnek, és a rájuk szakadó plusz teendőkkel (pl. egész nap a gyermekkel lenni, akár munka mellett, alkalmazkodni az online körülményekhez) is nehéz megbirkózniuk. A frusztráció pedig könnyedén vezethet agresszióhoz, így nem csupán személyes felelősségünk vigyázni lelki egészségünkre ebben az időszakban, de most mindennél fontosabb, hogy a körülöttünk élőkre is figyeljünk. Ha van olyan szomszédunk vagy ismerősünk esetleg, aki nehéz helyzetben lehet, akkor ne hezitáljunk, hanem lépjünk kapcsolatba velük. Bármilyen apró tárgyi segítség, szívesség, vagy csak megértő figyelmünk is rengeteget jelenthet számukra.