Barion Pixel
Egyéb

Nyaralás babával! Beválalljuk?

Itt a nyár! És a dilemma, ha nevelőszülőként egy baba nevelését vállaltuk: Merjünk elindulni nyaralni, vagy ezt hagyjuk ki? Ha elindulunk, akkor mi legyen a gyerekkel? Kérjünk meg valakit, hogy vigyázzon rá, és menjünk kettesben vagy vigyük őt is magunkkal? Ha nekivágtok az aprósággal, akkor ez a cikk nektek szól.

Az első és legfontosabb, ha elutaztok, hogy a gyermek gyámját tájékoztatni kell arról, hogy hova utaztok, és meddig lesztek távol, illetve ha külföldre tervezitek az utazást, akkor írásbeli engedélyt kell kérni a gyámtól, amit magatokkal kell vinnetek. Enélkül nem léphetitek át az országhatárt a kicsivel.

Érdemes átgondolni a baba napirendjét. Megoldható, hogy alvásidőben utazzatok? A baba számára az a legkényelmesebb! És higgyétek el, a Ti számotokra is!

Mivel szeretnétek tölteni az időt?

Kirándulás szerepel a programban? Gondoljátok végig, milyen terepen fogtok sétálni. Természetjárásban is gondolkodtok? Vigyetek magatokkal babahordozó eszközt, ha a babakocsi számára nem megfelelőek a terepviszonyok. Egyszerűbb a babát hordozóban vinni, mint egész idő alatt a babakocsival szerencsétlenkedni, vagy ölben cipelni a csöppséget. Múzeumlátogatásra is készültök? Érdeklődjetek előre, hogy akadálymentesített-e, mert ha igen, akkor babakocsival is megtekinthető a kiállítás. Ha nem az, akkor elő a hordozót!

Ha hosszabb ideig vagytok távol a szálláshelytől, gondoljátok át, hol, hogyan tudjátok megetetni a babát.  A tapasztalatom, hogy a legtöbb étterem készséggel megmelegíti a baba számára a bébi ételt, a női mosdók pedig rejtenek pelenkázó állványt, így a baba pelenkacseréje is megoldható az étteremben. Vagy ha más lehetőség nincs, akkor érdemes bekukkantani egy benzinkútra. Számomra meglepően bababarát némelyik!

Tájékozódj előre a szálláshelyen, hogy mi az, amit tudnak biztosítani, és nem kell otthonról hozni.

A babaágy, az etetőszék, pelenkázó alátét, babakád ma már a legtöbb szálláshelyen biztosított. Játékból is elég egy-két darab, amivel elfoglalja magát az autóban utazás közben, amíg ébren van.

És még egy jó tanács, hogy ne járjatok úgy, mint mi! Kb. három hétre elegendő pelenkát vittünk magunkkal a nyaralásra, csak épp a pelenkázó táskát felejtettük el vele feltölteni. Így amikor – ráadásul, egy hosszabb útra indultunk a szálláshelyünktől – félúton szembesültünk azzal, hogy egy darab pelus sincs nálunk, nem voltunk éppen boldogok! És a helyzetet csak tovább rontotta, hogy szombat délután volt, és kis falvakon át vitt az utunk, így a fél napunk azzal telt, hogy kerestünk egy olyan boltot, ami még nyitva van, és pelenkát is tart a portékái között! És, ugyebár, a legkisebb csomag pelenka sem pár darabos, ráadásul nem is olcsó, így elég bosszantó volt egy-két darab miatt megvenni, aztán a szálláshelyen betárolni a többi kb. háromszáz mellé. Úgyhogy indulás előtt érdemes még egyszer belekukkantani a pelenkázó táskába, hogy biztosan minden meg van-e, mert az „úgy emlékeszem” nem elég!

Kellemes nyarat és sok élményt kívánok nektek a nyaralásra.

 

D. Somogyi Eszter

nevelőszülő

Fotó: ArtHouse Studio: https://www.pexels.com/hu-hu/foto/tenger-ferfi-strand-par-4578968/

Leave A Comment

Your Comment
All comments are held for moderation.