Barion Pixel

Készségfejlesztés gyöngyfűzéssel

Nem olyan ügyesek ma a gyerekek, mint 10 évvel ezelőtt voltak. Egyre többen emelik fel szavukat a mai kor technikai vívmányai ellen, ami egyik komoly oka ennek a problémának. És sajnos ez a helyzet folyamatosan romlik. A korai tévénézés, videójátékok, tablet stb. miatt nem tudnak kifejlődni egyes agyi területek a gyerekeknél, ami ma még ismeretlen hosszútávú következményeket hordoz magában.

Mivel fejleszthetjük gyerekeinket?

Adjunk gyöngyöt a kezükbe

De miért is? Milyen készségeket fejleszt, és milyen korosztálynak ajánlott? 

Gyöngyöt annak a gyermeknek adjunk a kezébe, aki már biztos, hogy nem veszi a szájába a dolgokat. Óvdás kortól, inkább a középsős korosztállyal kezdjük el ezt a tevékenységet.

Rendkívül népszerűek ma a vasalható gyöngyök, amik kifejezetten jól fejlesztik a finom motorikát, szem-, kéz koordinációt, és nem mellesleg a monotonitástűrő képességet, amikre egytől egyig szüksége lesz a gyerekeknek az iskolai előremenetelük szempontjából.

Néhány egyszerű dolog: pl. senki se gondolná, hogy amikor valamilyen szabály szerint fűzi fel a gyerkőc a gyöngyöt, akkor tulajdonképpen a sorozat fogalmát készítjük elő, és közben gyakorolja a színeket és a számolást is.

A türelmet, kitartást erősíti, és a sikerélmény szinte garantált! Fejleszti a szövegértést, hiszen sokan már leírások alapján önállóan is tudnak alkotni. A megfigyelőképesség és a memória szintén fejlődik.

Ennél pedig egy szinttel bonyolultabb, amikor Tekla vagy viaszgyöngyből kezdünk el alkotni különböző figurákat. Az internet tele van ehhez sablonokkal, csak ki kell választani a megfelelő nehézségű mintát. Ezekből az első alkotások úgy készülnek, hogy a gyermeked kezébe adod a drótot és az eléje készített gyöngyöt. Azután megmondod, hogy mennyit fűzzön rá, amikor készen van, együtt megszámoljátok, és Te megteszed azt a lépést, amit ő még nem tud, vagyis valamelyik gyöngybe bebújtatod a drót végét. Nagyon sok olyan ötlet van, amit ketten fűzhettek meg, de nagyon fontos, hogy fokozatosan nehezítsétek a feladatokat, mert aki nagyot ugrik, nem fogja érteni a következőket.

De a figurákon kívül készíthettek ékszereket is a gyerekkel.

Jó szórakozást kívánok nektek az alkotáshoz.