Barion Pixel

Mennyit keres egy nevelőszülő, és milyen jogviszonynak számít a “munkája”?

Mostanában egyre több cikk lát napvilágot arról, hogy a rendszerből 2000 nevelőszülő hiányzik, miközben annyira telített a rendszer, hogy már kórházi csecsemőosztályokon ragadnak újszülöttek, akiket szüleik nem tudnak hazavinni. Mivel nincsen nevelőszülő, akihez kihelyezhetnék őket, a csecsemőotthonok pedig nem tudnak több gyermeket fogadni sürgősen szükség lenne újabb családokra, akik vállalnák ezeknek a csöppségeknek a nevelését, gondozását, amíg életük iránya eldől.

Ha te is azok közé tartozol, aki nevelőszülőségen gondolkozol, az egyik kérdésed valószínű neked is az, hogy mennyi is jelenleg a nevelőszülői “fizetés”.

Álljanak most itt a 2023-as adatok, azonban azt tudni kell, a minimálbér emelkedése, ezekre az összegekre is hatással van. Így a 2024-ben várható összegek pedig a következő képpen alakulnak majd.

2023-ban a nevelőszülő alapdíja 69 600 Ft havonta.

2024-től a nevelőszülő alapdíja 80 040 Ft havonta

Kiegészítő díja havonta gyermekenként 46 400 Ft. 2024 -től 53 360 Ft

Ellátmány a gyermekek után: 53 500 Ft (különleges szükségletű gyermek után: 62 400 Ft) ez most nem változik.

2021. január 1-jétől 2 év alatti gyermek esetén a GYED-et is igénybe lehet venni. A nevelőszülői GYED összege: kerekítve bruttó 2 977 forint/nap. 2024-től ez 3424 forint/nap (Tehát a hó végén utalt összeg annak függvényében változik, hogy hány napos egy hónap.)

Emellett a gyermekek után családi pótlék is jár a nevelőszülőnek addig, amíg a gyermek a háztartásában nevelkedik. Illetve az adókedvezmény is érvényesíthető a nevelt gyermekek után.

A nevelőszülői jogviszony foglalkoztatási jogviszonynak minősül, így azt figyelembe lehet venni társadalombiztosítási ellátásnál, illetve nyugdíjszámításnál.

A nevelőszülői foglalkoztatási jogviszony nem zárja ki, hogy a nevelőszülő a jelenlegi munkahelyén dolgozzon tovább.