Barion Pixel

Így válassz játékot a gyermekednek karácsonyra a fa alá

Elérkeztünk az évnek ahhoz a szakaszához, amikor a háztartásokba megérkeznek az új játékok. Ma ahhoz hoztam segítséget, hogy hogyan válasszunk játékokat a gyerekeknek, hogy azok valóban jó és hasznos ajándékok legyenek.

Ma sajnos a legtöbb játék szórakoztató funkcióval rendelkezik, a fejlesztő hatással ellentétben. Ezekre a játékokra igaz, hogy bár nagyon szeretnék megkapni őket a gyerekek, mert tetszenek nekik, de aztán nagyon hamar rájuk is unnak, mert igazából nem lehet velük “semmit sem csinálni”.

A jó játékok fejlesztő hatásúak.

Ma számos óvodapedagógus beszámol arról a jelenségről, hogy a gyerekek sok esetben az óvodában találkoznak először fejlesztő játékokkal, amikkel nem tudnak mit kezdeni, és meg kell őket tanítani játszani ezekkel.

Tehát mielőtt játékot emelünk le a boltok polcairól, a következőket vegyük figyelembe:

  • A gyermekünk életkori sajátosságainak megfelelő játékot válasszunk. Ebben jó esetben támaszkodhatunk a dobozokon feltüntetett életkorra.
  • A játék rendelkezik-e fejlesztő funkcióval, vagy csak villog és zenél, ami a legkisebbek idegrendszerére ráadásul elég negatívan hat.

Pár ötlet a legkisebbeknek:

0-6 hónapos babák számára vehetünk rágókát, csörgőt, játszószőnyeget vagy bármilyen olyan játékot, ami a gyermeket mozgásra, kúszásra ösztönzi.

6-12 hónapos gyerekeknek szintén választhatunk még olyan játékot, ami mozgásra ösztönözi őket, és nem csak villog és zenél. Ez a korosztály értékeli a legjobban a matatófalakat, amit egy ügyes kezű apuka is elkészíthet otthon.
Az egyéves gyerekeknél már a formabedobós játékokkal is próbálkozhatunk.

1-2 éves kor között: a formabedobós játékok, bármilyen játék, amiből építeni tud, pár darabos puzzle, de akár a montessori játékok között is vannak már nagyon jók ennek a korosztálynak. Azt érdemes tudni, hogy ők azok, akik a leginkább utánozzák a felnőtteket, például kis fazékban kevergetik az “ételt”. Tehát számukra megfelelő
bármilyen olyan játék, ami a felnőttek által használt eszközök gyerekverziója. (De ne a mobil, vagy laptop utánzatot válasszuk, ha lehet.) Őket már meglephetjük mesekönyvekkel is, leporellókkal, ringató könyvekkel, amikkel lehet közösen játszani, mondókázni a kicsikkel.

3 éveseknek pedig jöhetnek már a nagyobb építő kockák, kis darabszámú puzzle, gyurma készlet, baba konyha, szerszám készlet. Ők is szívesen utánozzák a felnőtteket. A mesekönyvek mellett, amiken belül ebben a korban az “én-mesék” kategóriái közül érdemes választani, vehetünk diafilmeket is. A hallott mese felbecsülhetetlen kincs a gyerekek életében.