Barion Pixel
Gondok a gyerekkel

Ugató köhögés, avagy itt a krupp szerzon

Itt az ősz, és ezzel megérkeztek életünkbe a felsőlégúti megbetegedések, köztük minden anya rémálma a KRUPP (laryngitis acuta subglottica), ami az őszi-téli időszakban fordul elő.

Jellegzetessége, hogy általában tünetmentes vagy enyhe hurutos tünetek előzik meg, majd váratlanul az éjszakai órákban kezdődik az ugató vagy lónyerítéshez hasonlító köhögés, amit kifejezett rekedtség kísér. Főként vírus, de előfordul, hogy bakteriális fertőzés okozza, csak ritkán allergia. Veszélyt a 0-3 éves korosztályra jelent.

Mit tegyünk, ha gyermekünknek kruppos rohama van?

Ami a legnehezebb: Maradj nyugodt. Akkor a gyerek is könnyebben megnyugszik.

Nyugtasd meg, hogy a sírást abba tudja hagyni, mert az ront az állapotán!

– Ha a gyerek hajlamos rá, akkor mindig legyen otthon szteroidos kúp, amit a háziorvos ír fel, és figyelj oda a szavatossági idejére. Hiába van otthon, ha már lejárt a felhasználhatósági idő.

– Lássa orvos. Ha elmúlik a roham magától, vagy a kúptól, nem kell azonnal orvoshoz szaladni, ráértek rendelési időben elmenni.

– Ha ez az első ilyen eset, ne várj, azonnal menjetek orvoshoz!

– Ha lilul a gyerek szája, akkor nem kap elég oxigént, azonnal menjetek orvoshoz vagy hívjatok mentőt!

– A meleg ilyenkor nem jó, nyissatok ablakot – jól öltözzetek fel, takarózzatok be, és üljetek ki, vagy álljatok az ablak elé. Ha nincs elég hideg, nyisd ki a hűtőszekrényajtót és állítsd elé a gyereket.

– Meleg inhalálás abszolút ellenjavallott, sose alkalmazd kruppos köhögő gyereknél.

– Ilyenkor lázcsillapítót adni a gyereknek TILOS! Ront a helyzeten!

– A hideg párásítás is segít.

Akinél ez egyszer előfordult, annál az ősztől tavaszig tartó időszakban bármikor megeshet, egészen 12 éves koráig. És mert semmilyen előjele nincs, állandóan készen kell állni rá.

Nem megelőzhető.

 

Leave A Comment

Your Comment
All comments are held for moderation.