Barion Pixel
Egyéb

Ismered a kiütéssel járó gyerekbetegségeket?

Itt a téli szezon, és vírusok, baktériumok hada repked a levegőben. Van, amiről több, van amiről kevesebb szó esik. Ma két kiütéssel járó gyerekbetegségekről hoztunk nektek tájékoztatót.

Te felismered őket, ha felütik a családban a fejüket?

Skarlát:

Az emberek 30-40%-a fogékony erre a betegségre. Heveny fertőző megbetegedés melyet a Erythrogén toxint termelő Streptococcus pyogenes baktérium okoz. Főleg hideg évszakban jelentkezik, a 3-10 éves korcsoportban.

Elsősorban cseppfertőzéssel terjed. Azonban nem szabad megfeledkeznünk arról a tényről, hogy a skarlátos beteg használati tárgyain megtelepszik a kórokozó, így ezeken keresztül is terjed a fertőzés.

Fertőzés kapuja: a torok, de lehet középfül, sérült bőr is. A baktériumok a behatolás helyén szaporodnak el, itt termelődik a toxin, ezt követően alakulnak ki a tünetek.

Tünetek, kórlefolyás: 2-7 nap.

A tünetek hirtelen kezdődnek: hidegrázás, torokfájás, nehezített nyelés, gyakran hányás, hasi fájdalom, magas láz 39,6-40°C jellemzi.

Jellemző tünet még a skarlátvörös, intenzíven gyulladt torok, tüszős mandulagyulladás, nyaki nyirokcsomók duzzanata. A nyelv fehéren bevont, hegye és széle élénkvörös. Pár nap után a lepedék letisztul, ezt nevezzük málnanyelv-tünetnek. Legkésőbb 3 napon belül jelentkeznek a bőrtünetek a nyakon, a hason, és a mellkason, majd végül a végtagokon (az arcon sosem).

Kiütés: a bőr vörösen pontozott, kissé érdes. Kezeletlenül, és szövődménymentes 3-5 nap alatt megfelelő antibiotikum-kezelésre 1-2 nap alatt enyhülnek a tünetek. Ezzel egy időben a kiütés és a torok gyulladása is elhalványodik. A gyógyulást követően 3-4. hét után jelentkezhet hámlás az arcon és a törzsön, valamint a talpon és tenyéren is. Diagnózis felállítása tenyésztéssel vagy antigén teszttel történik.

Kezelés: penicillin, 10-14 nap, láz- és fájdalomcsillapító, folyadékbevitel. Korán elkezdett, kellő ideig tartó kezeléssel a beteg meggyógyul. Nem megfelelő kezelés esetén reumás láz, vesegyulladás is kialakulhat.

Megelőzés: beteg elkülönítése, használati tárgyainak fertőtlenítése.

Bárányhimlő:

Kórokozó: varicella zoster vírus.

Fertőzés terjedése: Cseppfertőzéssel, bárányhimlős beteggel való közvetlen érintkezéssel, illetve testnedvei útján.

Tünetek és kórlefolyás:

Piros, viszkető, hólyagos pattanásokat és lázat okoz. Átesettek általában egy életre védetté válnak. Lehetséges második fertőzés: ha az első túl enyhén zajlott. Általában spontán és jól gyógyul, szövődmény előfordulhat.

A gyermekek többsége 3 és 10 éves kor között átesik a fertőzésen. A csecsemőkori, és a felnőttkori  megbetegedés ritka. Nagyon ragályos, zárt gyerekközösségben hamar elterjed. Lappangási idő: 14-21 nap.

1-2 nappal a hólyagok megjelenése előtt már fertőz, a pörkök leeséséig. Kis piros, viszkető pattanások megjelenése: arc, hajas fejbőr, törzs, has, majd egész test.

A száj-nyálkahártyán is előfordulhat. Később a pattanások tiszta folyadékkal telnek meg, közepük behúzódik, tartalmuk lassan zavaros lesz, majd barnás-fekete pörkök fedik, 1-2 hét alatt nyom nélkül leesnek. Az első héten láz jellemzi a beteget. Ha nem vakarja el, nyom nélkül gyógyulnak a kiütések. Szövődmény lehet tüdőgyulladás, májgyulladás, agyvelőgyulladás. A betegség után a vírus a szervezetben marad, aktiválódása esetén felnőtt korban övsömört okoz.

Az első trimeszterben magzatkárosító hatása lehet.

Ma már letűnő betegség, kötelező védőoltás van ellene egy éves kor után.

Fotó: Tima Miroshnichenko: https://www.pexels.com/hu-hu/foto/no-pihenes-internet-technologia-8376168/

Leave A Comment

Your Comment
All comments are held for moderation.