Barion Pixel
Egyéb

Így vezessük be a meséket, és a könyvek szeretetét gyermekeink életébe

Egy biztos, sosem lehet elég korán kezdeni a mesemondást és mese hallgatást.

Kutatások bizonyítják, hogy már a várandósság alatt is elkezdhetünk mesélni a babáknak, hiszen 25 hetes koruktól már hallanak, eljutnak hozzájuk a külső zajok, hangok, amikre reagálni is tud már a magzat.

Természetesen itt még, ahogy újszülött vagy csecsemőkorban sem a mese tartalma számára a lényeges, hanem, hogy anyának vagy apának a hangját hallhatja, amit ő már nagyon jól ismer, ami őt megnyugtatja, és biztonságot jelent számára.

Ahogy cseperedik, a mesék segítséget jelentenek számára a körülötte lévő világ megértésében. Ezért az első mesék mindenképpen olyan kis történetek legyenek, amikben ő a főszereplő, vagy könnyen azonosul a főszereplővel. Egy idő után azt fogjuk észrevenni, hogy érti, amit hall. Alkalomadtán el is játssza, amit hallott. Ezzel segítjük a beszédfejlődését is. És ha nem hagyunk fel ezzel a jó szokásunkkal, hogy mesélünk neki, már egész kicsi gyerekként nagyon választékos szókinccsel fog rendelkezni.

4-6 hónapos korától már a baba kezébe adhatunk textil könyveket és fürdő könyveket. Ezek jó eszközök ahhoz, hogy elkezdjünk ismerkedni a könyvek világával. Nagyon szeretik nézegetni ezeket, és egy idő után már ők maguk is képesek lesznek lapozgatni ezeket a kis könyvecskéket. Szintén hasznos közös időtöltés a gyerekekkel, miközben lapozgatjuk ezeket a könyveket, elmeséljük, hogy mi látható a színes képeken. A textil könyvekben pedig a különböző anyagok, zörgő, csörgő lapok nagy élvezetet jelentenek a babának, aki most kezdi felfedezni a körülötte lévő világot!

1 éves kor körül kezdik érdekelni a leporelló könyvek a gyerekeket. 15 hónaposan már szívesen nézegetik akár egyedül is a mesekönyveket, de ilyenkor még a könyvben szereplő képek, és a lapozás az, ami örömet okoz a számukra. A szöveget még sokszor„nincs idő” elolvasni nekik az egyes oldalakról, mert hamarabb tovább lapoznak. De szívesen veszik azt is, ha a képen minden szereplőt és tárgyat megnevezünk, és szívesen mutatják meg a ők maguk a kutyát, a tyúkot stb.-t a képeken majd örömmel konstatálja, amikor a körülötte lévő világból felismer valamit a könyvek lapjain.

Ha a könyvek a kezdetektől az élete részévé válnak, akkor igen hamar megtapasztalhatjuk azt, hogy a közös játék közben ő mutat a könyves polcra, és kéri, hogy vegyük le, és nézegessük vagy mondókás könyvet hoz, és örömmel végig játssza a hozzájuk kapcsolódó játékokat.

Leave A Comment

Your Comment
All comments are held for moderation.