Barion Pixel

Így utazhatsz nevelőszülőként a nevelt gyermekeddel

A családi pihenés ma már szerencsére egyre több család számára elérhető, és lássuk be, utazni jó és érdemes is. A gyerekek világlátását is bővítjük ezzel: egészen más úgy elmagyarázni nekik valamit, akár a  természetismeret- vagy a történelem tanulmányokat tekintve, ha meg is tudjuk mutatni nekik, mintha csak el kell képzelniük. Valamint a nagyobb gyerekek már az idegen nyelv tudásukat is kipróbálhatják egy külföldi út során.

A nevelő család számára azonban nem elég csak az utazással kapcsolatos dolgokat leszervezni, hanem bizony egy engedélyezési kört is le kell futtatni, hogy a gyermekkel elhagyhassák a gondozási helyét, ami a határozatában szerepel.

Belföldön belül utaztok:

– egy napos utakat elég csak jelezni a nevelőszülői tanácsadó, illetve a gyermek gyámja felé, ehhez nem kell engedély.

– Ha belföldön több éjszakát máshol töltötök a gyermekkel, akkor ahhoz már írásos gyámi engedély kell, valamint a nevelőszülői hálózat tanácsadóját, illetve a szakmai vezetőt is írásban tájékoztatnod kell arról, hogy a gyermekkel hol töltitek a szóban forgó napokat.

Külföldre utazás esetén:

Ha külföldre készülk utazni a gyermekkel, akkor is, ha csak egy napra mentek, KÖTELEZŐ AZ ÍRÁSOS GYÁMI ENGEDÉLY, ugyanis enélkül nem lépheted át az országhatárt a nálad nevelkedő gyermekekkel.

A gyámi engedélynek tartalmazni kell az országhatár átlépésének legkorábbi dátumát, óra, perc pontossággal, valamint a hazaérkezésnél az országba történő visszalépésnek a legkésőbbi dátumát, szintén óra, perc pontossággal.

Továbbá a nevelőszülői tanácsadódat is tájékoztatni kell, illetve a hálózat szakmai vezetőjét is,ísban arról, hogy melyik országban hol és meddig tartózkodsz a gyermekkel. Valamint hazaérkezésnél is mindenkit tájékoztatni kell a hazaérkezésetekről.