Barion Pixel
Egyéb

Híres családba fogadottak – Eric Clapton

Lassúkezű. Ezt a becenevet kapta a Rolling Stone magazin által a világ legjobb ma élő gitárosának tartott Eric Clapton. 1945. március 30-án született Ripley-ben, az Egyesült Királyságban. Anyja, Patricia Molly Clapton mindössze 16 éves volt, amikor megszülte őt. Apja, Edward Walter Fryer a kanadai hadsereg 24 éves katonája még fia születése előtt visszatért feleségéhez Kanadába. 

Ericet a nagyszülei nevelték fel, ő pedig abban a tudatban volt, hogy ők a szülei, anyja pedig a nővére. Clapton eredeti vezetékneve nem Clapp, mint több forrás is állítja. Születésekor anyja vezetéknevét kapta; anyai nagyanyja második férjét hívták Jack Clappnek.

13 éves korában kapta meg első gitárját, amelyen autodidakta módon tanult meg játszani. A zene ekkor „fertőzte meg”, de úgy, hogy ebből hamar baja is származott: a gimnázium után egy művészeti iskolában tanult üvegfestést, de mivel az órákon gitározott, és rossz eredményeket ért el, kirúgták onnan.

17 évesen lépett be a The Roosters nevű zenekarba, melynek 1963 januárjától augusztusig volt a tagja.

A Lassúkezű becenevet – amely egy szójátékból ered – Giorgio Gomelsky, a CrawDaddy klub tulajdonosa ragasztotta Claptonra. A szünetben, mialatt húrt cserélt a gitárján, a felpörgött közönség lassú tapsba kezdett (slow handclap – slowhand Clapton)

1965-ben csatlakozott a John Mayall & the Bluesbreakers nevű zenekarhoz, mely meghozta számára a világhírnevet. 1966 közepén kilépett, és megalapította a Cream-et, mely az első supergroup volt (olyan zenekar, melynek tagjai már komoly zenei előélettel rendelkeztek, sikeres szóló- vagy zenekari zenészek voltak). Ezt követően még három hasonló zenekarhoz volt köze, míg végül egy mélypont után szólókarrierbe kezdett.

Az 1970-es évek végére komoly alkoholproblémákkal küzdött, elvonókra járt. A nőkhöz fűződő kapcsolata is elég zűrös volt: saját bevallása szerint több mint 1000 nővel feküdt le.

Több tragédia is érte a zenészt: 1991. március 20-án egyetlen fiúgyermeke, a négy és fél éves Conor kizuhant egy New York-i apartman ötvenharmadik emeletének ablakából. A tragédiát a Tears in Heaven című dal dolgozza fel.

1999-ben új albummal tért vissza. Jelenleg súlyos betegségekkel küzd.

 

Leave A Comment

Your Comment
All comments are held for moderation.