Barion Pixel

Ezeknek a tárgyi feltételeknek kell megfelelni a nevelőszülőnek jelentkezőnek

Azt, hogy ki lehet nevelőszülő, és milyen feltételeket kell biztosítania a nála nevelkedő gyermek számára, a jogszabály egyértelműen megfogalmazza, amitől eltérni nem lehet. Így működési engedélyt csak olyan jelentkező kaphat, aki
ezekkel a tárgyi feltételekkel rendelkezik.

Nézzük meg most ezeket:

Tárgyi feltételek

105. § (1) A gondozott gyermek számára a nevelőszülő saját háztartásában biztosítja – az egyéni gondozási-nevelési tervnek megfelelően – az ellátást, gondozást, nevelést.

(2) A gondozott gyermek elhelyezésére száraz, világos, jól fűthető lakás alkalmas. Biztosítani kell a nevelőszülők és a gyermekek külön szobában való elhelyezését, ahol a gyermekek személyes élettere legalább 6 m2 legyen.

A lakásnak a mindennapi életvitelhez szükséges bútorokkal, berendezési tárgyakkal, eszközökkel felszereltnek kell lennie. Nem érheti a gondozott gyermeket hátrány a családban nevelkedő más gyermek elhelyezéséhez és ellátásához viszonyítva.

(3) Egy szobában legfeljebb 4 (azonos nemű) gyermek helyezhető el. Ettől a gyermek érdekében el lehet térni.

Továbbá a nevelőszülőnek biztosítani kell a gyermek életkori sajátosságainak megfelelő ruházatot, játékokat, illetve tanszereket, amiket a gyermek után járó ellátmányból, illetve családi pótlékból köteles megvásárolni.