Barion Pixel
Egyéb

A nevelőszülő kezdeti dilemmái: Kit tudok, és kit nem tudok elfogadni?

Első olvasásra talán megdöbbenünk a címben szereplő kérdésen, mert a nevelőszülőkre nehezedő nyomás és elvárás az, hogy ne válogassanak, álljanak készen bármilyen gyermek fogadására.

A Benedetto Gyermekvédelmi Szolgálat lehetőséget ad minden nevelőszülőnek, hogy a végső szó az övé legyen, és csak olyan gyermekre mondjon igent, akit válóban teljesen és feltétel nélkül el tud fogadni. Mert ha ezt nem engedjük meg a nevelőszülőknek, azaz, hogy felmérjék a saját kapacitásukat, szembenézzenek az esetleges előítéleteikkel, félelmeikkel, akkor nem csak a nevelőszülő helyzete lesz kifejezetten nehéz, hanem a nála elhelyezett gyermek élete, helyzete sem oldódik meg. Ez pedig könnyen oda vezet, hogy a nevelőszülő rövid időn belül felmond, a nála nevelkedő gyermek pedig ismét az intézmény falain belül találja magát, egy újabb traumán átesve.

Önismeret, kompetencia, belső határok

A nevelőszülők általában már akkor szembe kell nézniük a saját korlátaikkal, hogy milyen gyermeket tudnak befogadni az otthonukba, amikor emellett a hivatás mellett döntenek. Nem könnyű ugyanis eldönteni, milyen tulajdonságokkal bíró gyermekek nevelését tudják vállalni. 

A nevelőszülők többsége általában világosan meg tudja fogalmazni, hogy különböző betegségek vagy egyéb nehezítő körülmények kapcsán mi az, amit el tudnak fogadni, és mi az, amiről úgy vélik, hogy – akár a legjobb szándékuk ellenére is – meghaladja az erejüket, esetleg érzelmileg túlságosan megterhelőnek érzik. 

Lehetőségek, és azok hiánya, mint befolyásoló tényező

Valamint a szükséges infrastruktúra hiánya is befolyásolhatja a lehetőségeiket, hiszen, hiába tudnának felvállalni egy beteg, vagy fogyatékkal élő gyermeket, ha a szükséges intézményi háttér számukra nem elérhető.

 

Természetesen a gyermek érdekei a legfontosabbak, így ebben az estben is nagyon fontos, hogy a nevelőszülők „ne vállalják magukat túl”. Ez alatt azt kell érteni, hogy nem csak a befogadó családnak, hanem magának a gyermeknek is nagyon nehéz sorsa lehet egy olyan szituációban, ahol a nevelőszülők vagy a család nem tudják teljes mértékben elfogadni, ezáltal pedig szeretni a gyermeket valamely tulajdonsága miatt. 

Leave A Comment

Your Comment
All comments are held for moderation.