Barion Pixel

A hirtelen csecsemőhalál – avagy amit egy nevelőszülőnek mindenképpen tudnia kell

Bizonyára mindenki hallott már a a hirtelen csecsemőhalálról (SIDS). Ennek a megelőzésére fejlesztették ki kisbabák számára a légzésfigyelőt.

Sokszor komoly vitát vált ki, hogy szükséges-e ez vagy sem, és akik ellene vannak azok arra hivatkoznak, hogy hamis biztonság érzetet ad a szülőknek.

Mit kell tudni a légzésfigyelőről?

A légzésfigyelők nyomon követik az alvó csecsemők légzését, és ha hosszabb légzési kimaradás jelentkezik, a készülék sípolni kezd, azaz riasztást ad.

Milyen esetben nélkülözhetetlen a légzésfigyelő?

Kezelőorvosod javasolhatja légzésfigyelő használatát, ha a baba koraszülöttként jött a világra, vagy légzési problémái vannak.

Ma már kutatások igazolják, hogy a várandósság alatt dohányzó kismamák újszülött babái esetében gyakrabban fordul elő a hirtelen csecsemőhalál, mint a nem dohányzó kismamák babáinál. Valamint, ha a várandósság alatt a kismama kábítószert fogyasztott, szintén nő a korai csecsemőhalál rizikója.

Mivel a nevelőszülőkhöz érkező újszülöttek magas arányban érkeznek gondozatlan terhességből, és nagyon kevés az információ az anyuka várandósság ideje alatt folytatott életmódjáról, így minden esetben ajánlott a légzésfigyelő használata.

A Benedetto Gyermekvédelmi szolgálat minden újszülöttet fogadó nevelőszülő részére biztosít légzésfigyelőt.
Kérd a tanácsadódtól, és előzzük meg az esetleges tragédiákat.

Mit tegyünk riasztáskor?

Ha hosszabb ideig kimarad a légvétel, a készülék riaszt, ezzel felébresztve a babát, ami légvételre ösztönzi a kicsit.
Ha ez előfordul jelezd védőnőnek, gyerekorvosnak az esetet.
Ha nem ébred a baba és továbbra sem vesz levegőt, nagyon fontos, hogy gyorsan segítséget kérj! Azonnal hívd a mentőket!