Barion Pixel

A gyermekvédelem hősei: George Müller

A gyerekekről való gondoskodás talán egyik történelmi korszakban, államban vagy közösségben nem volt általános, magától értetődő. A gyermekekkel különösen rosszul bántak az évszázadok során gyakorlatilag majd minden országban. De mindig volt egy-egy lelkes ember, aki egy kisebb csoportot maga mellé állítva felkarolta a legelesettebbeket. Árvaházak alapítói, gyermekkórházak vezetői, bábák, apácák, papok, lelkes hívő misszionáriusok ők, a gyermekvédelem hősei.

Ilyen hős volt Müller György is, akiről ifjú korában talán senki nem gondolta volna, hogy élete során tízezer gyermek megmentőjévé válik.

Müller György (George Fredrick Müller) 1805. szeptember 27-én született. Jó nevelést kapott, szülei ellátták zsebpénzzel, hogy megtanuljon bánni a javakkal, de ő tékozlóan bánt ezzel a nagyvonalúsággal. A pénzt elherdálta, hazudozott, lopott és csalt. Kiskamaszként már ivott és kártyázott. Anya halálának éjjelén is részeg volt. 1829-ben gyökeresen megváltozott az élete: megbetegedett, és amikor felépült, megígérte Istennek, hogy akaratának fog engedelmeskedni.

Egy devoni gyülekezet pásztora lett, majd nem sokkal később feleségül vette Mary Groves-t. 1832-ben Bristolba költözött. Feleségével 1836-tól foglalkoztak árvákkal: akkoriban 30 leányt tartottak el a saját otthonukban. Rövidesen három árvaházat nyitottak meg. Ezekben összesen 130 gyermekről gondoskodtak.

1845-ben egy új épületet emeltek kb. 300 gyermek számára. Az 1870 körüli évekre több mint 2000 gyermeken segítettek összesen öt otthonban.  Müller sohasem kért senkitől anyagi támogatást, és nem vett fel kölcsönt, sem hitelt, annak ellenére, hogy az öt otthon megépítése 100 000 fontba került. Sok esetben a gyermekek közös étkezése előtt pár órával érkezett csupán meg egy étel adomány. Ez nagyban erősítette az Istenbe vetett hitét. Minden reggel a reggeli után Bibliát olvastak és imádkoztak. Minden gyermek, aki elhagyta az árvaházat, kapott egy Bibliát ajándékba. A gyermekek szép ruhákat viseltek.

Miután 1870-ben első felesége meghalt, 1872-ben feleségül vette Susannah Grace Sangert. 1875-ben, 70 éves korában belefogott egy 17 évig tartó misszionáriusi munkába, utazásba. Prédikált az USA-ban, Indiában, Ausztráliában, Japánban, Kínában és közel negyven más országban. Utazásai során több mint 200 000 mérföldet tett meg, és ez még a repülőgépek kora előtt volt. Mivel több nyelvet is beszélt, képes volt angolul, franciául és németül is prédikálni. Előadásait több mint 12 nyelvre fordították le.

  1. március 10-én halt meg.