Barion Pixel
Egyéb

9 tipp minden nevelőszülőnek az első hétre

Minden gyerek más, így sohasem lehetünk biztosak abban, hogy egy új gyermek kihelyezése a háztartásunkba mit hoz magával a hétköznapjainkba. Ugyanis mindannyian vágyunk a kiszámítható biztonságra, pont úgy, ahogy ezek a gyerekek is. De azt is tudjuk, hogy egy új családtag érkezése mindenkitől komoly alkalmazkodást igényel. És közben vannak kérdések amik folyamatosan ott zakatolnak a gondolatainkban:

Milyen lesz ez a kisgyerek?

Megvan, amire szüksége lesz?

Mire kell felkészülnöm?

Készen áll erre a családom?

Hogyan adhatjuk meg neki a legteljesebben a szükséges támogatást?

Ebben a helyzetben adhatnak segítséget a következő tippek.

Íme 10 tipp a nevelőszülői elhelyezés első hetére:

#1: Légy rugalmas.

Úgy érezheted, hogy ezt már sokszor hallottad, és ez igaz is. De nagyon fontos, hogy mindannyian készen álljatok arra, hogy az új családtag is megtalálja a helytét a ti már jól működő rendszeretekben akár úgy, hogy ti alkalmazkodtok, és változtattok dolgokon, hogy végül mielőbb elindulhasson az új, közös normális életetek.

Legyetek türelmesek, mivel valószínűleg időbe telik majd, amíg mindenki újra azt érezheti, hogy a hétköznapi rutin visszatért a mindennapjaitokba.

#2: Amennyire csak tudod, engedd el az elvárásokat.

Még ha próbálunk is nem így tenni, olyan könnyű képet alkotni a fejünkben arról, hogy milyennek képzeljük el, amikor egy gyermeket elhelyeznek nálunk. (Ráadásul ez egy elég rendezett és tiszta kép.) Szeretnélek arra bátorítani, hogy engedd el ezt a képet, amennyire csak tudod, különösen ezen az első héten.

Hogy világos legyen: nem azért, mert feltétlenül valami rosszra kell számítanod, hanem hogy ne érjen csalódás, ha a valóság egyszerűen más lesz, mint az elképzelésed.

Állj készen arra, hogy rögtönözz, és ne akarj a gyermek érkezése előtt már jó előre mindent eltervezni.

A gyermek(ek)nek lehet, hogy nem tetszenek majd azok a dolgok, amelyeket elképzelsz, hogy tetszeni fognak. Lehet, hogy több időbe telik, mint gondoltad, hogy kapcsolatot teremts velük. És folytathatnám hosszan a sort.

Ha a kezdetek kezdetén elengedsz annyi elvárást, amennyit csak tudsz, az lehetővé teszi számodra, hogy sokkal kevesebb feszültség övezze az első időszak mindennapjait.

#3.: Szabadítsd fel a napirendedet, amennyire csak lehetséges.

Ez nem mindig lehetséges, és ez rendben is van. Azonban ha ez számodra és a munkád szempontjából lehetséges, próbáld meg az első hét nagy részében minél több idődet szabaddá tenni. (Még akkor is, ha a gyermek már iskolába jár.)

Az első héten rengeteg új dolog lesz, amire reagálnod kell. Hiányzó ruhadarabok, használati tárgyak beszerzése, miközben előfordulhat, hogy az első hétvégén már kapcsolattartásra mentek, és ebben az őrült időszakban muszáj időt szánni a gyerekkel való kapcsolat építésre és a megismerésére.

#4: Válaszd a kapcsolatot.

A hozzád érkező gyermeknek az a legnagyobb szüksége, hogy biztonságban érezhesse magát, veled és az otthonodban – egy teljesen idegen otthonában. Ahogy fentebb említettem, rengeteg dolog van, amit el kell intézni – mint például a megfelelő közoktatási intézmény felkeresése, és kiválasztása, beiratkozás, és egy csomó időpont egyeztetése -, de ne szalaszd el a kapcsolatépítés pillanatait azokban az első napokban.

Figyelj! Legyél jelen. Ismerd meg ezt a gyermeket. Tudd meg, mik azok a dolgok, amiket szeret, és azt is, mi az amit nem, amennyire csak lehet. Ez az az időszak, amikor valóban megalapozhatjuk a bizalmat, akármeddig is lesz a gyermek az otthonunkban.

#5: Bátran kérj segítséget.

A közösség rendkívül fontos a nevelőszülőknél! Amikor a környezetedben élők felajánlják a segítségüket, élj ezzel a lehetőséggel. Akár azt  ajánlják fel, hogy hoznak vacsorát, vagy egy ágyat, amit használhatsz, ruhát vagy bármi mást, a körülötted lévők támogatása nagyon sokat jelent. (Ráadásul ez egy jó emlékeztető arra, hogy nem vagy egyedül.)

#6: Kezdd el intézni a szükséges hívásokat.

Ezt már említettem fentebb, de gyakorlati szempontból fontos, hogy ezen az első héten elkezdj telefonálgatni, hogy megszervezd a bölcsődét, az iskolát vagy bármely más, esetleg szükséges rendszeres programokat.

A bölcsődékben várakozási idő van, vagy nehéz lehet olyan bölcsődét találni, ahol az év bizonyos időszakaiban van szabad hely, ezért minél korábban el kell kezdeni ezt a folyamatot, ha szükség van rá.

#7: Tedd az étkezést a lehető legegyszerűbbé.

Különösen az első héten, amikor kitalálod, mit szeret és mit nem szeret a gyermek, törekedj arra, hogy rugalmas maradj. Lehet, hogy szereti a finom házi készítésű ételeket, de az is lehet, hogy valami egyszerűbbet szeretne. Néhány gyermek számára az étkezés eléggé megterhelő is lehet.

Az első héten nyugodtan mondj igent azokra a ételekre is, amelyek nem feltétlenül a legegészségesebbek, hogy ezzel is biztonságot és bizalmat építs.

Az „igen” tál kihelyezése egy hasznos ötlet, amit már egy több éve gyakorló nevelőszülőtől hallottam. Ebben a tárolóban lehetnek olyan élelmiszerek, amikből bárki kedvére csipegethet, anélkül, hogy külön engedélyre lenne szükség.

Ha a gondozásodban lévő gyermek már idősebb, érdemes lehet magaddal vinni a boltba, hogy láthassa és kiválaszthassa azokat a rágcsálnivalókat vagy ételeket, amelyeket a legjobban szeret. Ha még nem alakult ki a bizalom, nem biztos, hogy őszintén mer válaszolni, ha megkérdezed tőle, hogy mit szeretne venni a boltban. Mert előfordulhat, hogy korábban nem volt ilyen választási lehetősége.)

#8: Kérdezd meg, hogy van-e szülő vagy korábbi gondozó, akivel felveheted a kapcsolatot.

Ez nem mindig lehetséges, de ha lehetséges és biztonságos, akkor értékes lehet egy telefonhívás egy volt pedagógus vagy gyermek otthoni dolgozó felé, akivel a gyermeknek szoros kapcsolata volt. Így te is további értékes információkhoz juthatsz a gyerekkel kapcsolatban, valamint tovább tudod építeni a bizalmat a gyermekkel.

#9: Hozz létre egy dokumentációs rendszert.

Legyen egy mappád, és az első pillanattól kezdve mindent fűzz le ebben, amilyen dokumentáció a gyermekkel kapcsolatban a birtokodba kerül. Ha ezt megteszed, elkerülöd azt a gyakran felmerülő problémát, hogy ha kell valami irat, akkor hirtelen nem tudod, hova tetted. Így viszont ha egy orvosi vizsgálaton a vizsgálatot végző orvos, vagy a tanácsadód, vagy a gyermek gyámja kér tőled valamit, akkor csak előveszed a mappát és megkeresed benne a megfelelő dokumentumot.

 

Hidd el, ha ezt az első pillanattól kezdve így csinálod, rengeteg felesleges fejfájástól és stressztől megkíméled magadat.

Leave A Comment

Your Comment
All comments are held for moderation.