Barion Pixel

Három könyv, amit minden nevelőszülőnek, és örökbefogadónak el kellene olvasni

Itt a nyár, a szabadságok és a strandolások ideje. Ha ti is szívesen olvastok utazás, vagy strandon napozás közben,akkor ez a cikk nektek szól, mert három olyan könyvet hoztam nektek, amik a nevelőszülőség és/vagy az örökbefogadás témakörét mutatják be a legnagyobb őszinteséggel.

Fekete- Sipos Márta: Igazibb az igazinál – Beszélgetés örökbefogadó szülőkkel

Tabudöntögető interjús kötet az örökbefogadásról, ami a Harmat kiadó gondozásában jelent meg 2016-ban.

A kötetben tizenhárom család mesél arról az útról, amit végigjárták az örökbefogadás eldöntésétől a várva várt baba érkezéséig, az akták valóságán keresztül.

A könyv hátlapján a következő ajánlás áll:

Egy budapesti gyermekotthonban egy kislány ücsörög a bőröndje mellett. Nem hajlandó kipakolni. Bizonygatja, hogy érte jön a nevelőapukája, de hiába várja. Egy fővárosi kórház parkjában egy nő kilenc hónap minden fájdalmát könnyeibe gyűjti. A bőröndjénél csak a lelke nehezebb. Felnéz az emeletre, legszívesebben felrohanna, karjaiba venné a kisfiát, akit otthagyott, és bocsánatot kérne tőle, de már nem teheti. Számtalan hasonló bőröndről hallani: ki az elképzelt és elgyászolt gyermek emlékét őrzi benne, ki a képzeletében élő anyát és apát várja utóbbi fedelén üldögélve. A gyermeknek az „örökre”, a leendő szülőnek pedig a „sajátom” kifejezésbe vetett hitét kell megújítania.

 

Zsuzsa Mártonffy: Akiknek két anyja van

Magyarországon talán egyedülálló interjús kötet, ami 2020-ban jelent meg a Bookline gondozásában. Egy kötet, amit az élet írt, ami bepillantást enged minden szereplő életébe és érzéseibe. Egy kötet az örökbefogadásról, amiben nem csak örökbefogadó családok mesélnek életük alakulásáról a döntéstől a családdá válásig, hanem megszólalnak nevelőszülők, akik ideig-óráig nevelik, szeretik a rájuk bízott kis életeket, és újra és újra vállalják a fájdalmas elválást a gyermekek jobb sorsa érdekében. Valamint megszólalnak örökbe adó szülők, akik elmesélik, miért döntöttek úgy, hogy meghozzák életük legnehezebb döntését és lemondanak gyermekükről.

Életek, sorsok és gyerekek, akik bár nem szólalnak meg, de mégis ők az igazi főszereplői ezeknek a könnyfakasztóan megható történeteknek.

Mártonffy Zsuzsa könyvében olyan élettörténeteket ismerhetünk meg, amelyek segítenek, hogy az előítéleteinken, a félelmeinken vagy akár a romantikus elképzeléseinken túllépve jobban értsük az örökbefogadás világát. Ezek a személyes vallomások egytől egyig megrendítőek, hiszen a megszólalók – örökbefogadottak, örökbefogadó szülők, örökbe adók, nevelőszülők és szakemberek – a legbelsőbb vívódásaikat osztják meg velünk. Mártonffy Zsuzsa tapintatosan, mégis lényeglátóan mutatja meg, hogy ezek a sorsok küzdelemről és élni akarásról, szeretetről és szeretetlenségről, kilátástalanságról és megnyugvásról, egyszóval az élet legnagyobb kérdéseiről szólnak.

 

Kate Hewitt: Bárcsak visszajönnél

Egy megrendítő és mélyen megérintő regény, ami 2022-ben jelent meg magyar nyelven az Álomgyár Kiadó gondozásában.

Beth teljes szívéből szereti hétéves kisfiát, Dylant. Ő a mindene. Azonban az élet egy viselkedészavaros, érzelmileg labilis kisgyerekkel nem könnyű, főleg egyedülálló szülőként. Egy rettenetes félreértés odáig vezet, hogy Dylant a gyámügy nevelőszülőkhöz adja, Beth pedig eltökélten küzd, hogy tisztázza magát, és visszakaphassa a gyermekét.

Ally két gyermek édesanyja, és mindig is tudta, hogy nevelőszülő szeretne lenni. Azért, hogy átadhassa másoknak mindazt a jót, amit ő kapott az élettől. Ám amikor Dylan csatlakozik a családhoz, Ally kivételesen ideális életére is komoly hatással van, hogy a kisfiú szükségleteit össze tudja egyeztetni a családja igényeivel.

Beth a láthatásokon szembesül Ally odaadó gondoskodásával, és elbizonytalanodik: biztos, hogy egy gyermek ott van jó helyen, ahová született? Talán az lenne a legjobb Dylan számára, ha esélyt kapna egy szép családban egy jobb életre?

A USA Today bestsellerszerző, Kate Hewitt az anyai lélek kiváló ismerője. Története nagyon súlyos kérdéseket feszeget, és gondolkodásra ösztönöz az anyaságról, a felelősségről, amivel egy szülő a saját gyermekéért tartozik.