Barion Pixel
Egyéb

10 dolog, amit nem tudtál a magzati függőségről

A gondozatlan terhességből született magzatok sokszor a szülő szerhasználata, alkoholfogyasztása vagy dohányzása miatt testi-lelki sérüléseket szenvednek, és már valamiféle függőséggel születnek meg. Íme tíz dolog, amit talán nem tudtál ezekről:

  1. FAS (Foetal Alcohol Syndrome) a neve a magzati alkohol szindrómának, mely a szülőanya terhesség alatti alkoholfogyasztása miatt alakulhat ki.
  2. A FAS akár életfogytig tartó maradandó károsodást is okozhat a gyermekben.
  3. A FAS becsült előfordulási aránya 0.5 és 3 közt van 1000 születésenként.
  4. A terhesség alatti kábítószer-használat számos veszéllyel jár: a terhesség első időszakában megnő a vetélés veszélye, és előfordulhat a magzat részéről agyvérzés, vagy szívroham is.
  5. Az illegális szereket intravénásan használó nők nagy része nem ismeri fel a terhesség jeleit, mert a szerhasználat, illetve az azzal járó életforma olyan testi változásokat okozott (jelentős testsúly-csökkenés, menstruáció elmaradása), amelyek elfedik a terhesség jellemző tüneteit. (EMCDDA 2000)
  6. A csecsemőjüket bölcsőhalál következtében elveszített anyák csaknem 90 százaléka dohányzott a terhesség ideje alatt.
  7. A kutatási eredmények szerint az újszülött számára minden dohányfüstben eltöltött órával egyre növekszik a bölcsőhalál veszedelme.
  8. Ha egyetlen nő sem dohányozna terhessége alatt, a bölcsőhalál mintegy hatvan százaléka megelőzhető lenne.
  9. Egyes speciális fejlődési rendellenességek kialakulásában, például ajakelváltozások esetén, valószínűsíthető a nikotin kedvezőtlen befolyása.
  10. A bajba jutott kismamák, vagy az őket segíteni kívánó rokonok, barátok a Józan Babák Klubnál kaphatnak segítséget!

Leave A Comment

Your Comment
All comments are held for moderation.