Barion Pixel
Egyéb

10 dolog, amit nem jól tudsz a nevelőszülőkről

  1. Nem lehet nevelőszülő az, akinek vérszerinti gyermekei vannak. (Tévedés. Semmi efféle kitétel nem szerepel sem a törvényben, sem a gyakorlatban.)
  2. Nem lehet nevelőszülő az, akinek nincs házastársa. (Tévedés. Egyedülálló személy is lehet nevelőszülő.)
  3. A nevelőszülő sok-sok gyereket nevel egyszerre. (Tévedés. A nevelőszülő a saját kiskorú gyermekeit is beszámítva legfeljebb 6 gyermek és fiatal felnőtt együttes ellátását biztosíthatja. Ha a nevelőszülő saját kiskorú gyermekről háztartásában nem gondoskodik, akkor legfeljebb 5 gyermek és fiatal felnőtt együttes ellátását biztosíthatja.)
  4. A nevelőszülő rengeteg pénzt kap a gyerekek után. (Tévedés. A gyermekek ellátására a nevelési díj legalacsonyabb összege – gyermekenként, fiatal felnőttenként – az öregségi nyugdíj legkisebb összegének 120%-a jár. A nevelőszülő a nevelési díj mellett külön ellátmányban is részesül a gyermek, fiatal felnőtt élelmezésének és a lakásfenntartás költségeinek kiegészítésére. A nevelési díj a gyermek, fiatal felnőtt élelmezésére, ruházkodására, tankönyvére, tanszerére, a tanulmányai végzéséhez és munkavégzéséhez szükséges egyéb eszközökre, a gyermek, fiatal felnőtt költőpénzére, egészségügyi ellátására fordítható a nevelőszülőt megillető családi pótlékkal együtt. E juttatásokat a nevelőszülő kizárólag a gyermek ellátására fordíthatja.)
  5. A nevelőszülő nem mondhat fel, nem rúghatják ki, és nem mehet szabadságra sem. (Tévedés. A nevelőszülő a nevelőszülői foglalkoztatási jogviszonyt hatvannapos felmondási idővel indokolás nélkül írásban felmondhatja. A működtető a nevelőszülői foglalkoztatási jogviszonyt hatvannapos felmondási idővel, írásban, indokolással felmondhatja. A nevelőszülőnek jár szabadság, így az egy gyermeket nevelő nevelőszülőt minden naptári negyedévben egy munkanap, a kettő vagy három gyermeket nevelő nevelőszülőt minden naptári negyedévben két munkanap, a négy vagy több gyermeket nevelő nevelőszülőt minden naptári negyedévben három munkanap szabadság illeti meg.)
  6. A nevelőszülő megtagadhatja, hogy a nevelt gyermek találkozzon a vérszerint szüleivel, mondván, hogy nehogy felkavarodjanak benne az emlékek. (Tévedés. A nevelőszülőnek mindig biztosítania kell a kapcsolattartást, akkor is, ha a találkozás helyszíne távol van, és akkor is, ha a vérszerinti szülő nem jelenik meg.)
  7. A nevelőszülőket csak keresztneveiken szólíthatják a nevelt gyermekek. (Tévedés. A nevelőszülőket szólíthatják anyának és apának, vagy akár a keresztnévvel együtt is – Ilus mama/anya, megkülönböztetve a vérszerinti anyától, de nincs erre nézve megkötés, szabályzat.
  8. A nevelőszülők nem fogadhatják örökbe a náluk nevelkedő gyermeket. (Tévedés. Ha örökbe adhatóvá válik a gyermek, a nevelőszülő kérvényezheti az örökbefogadást, a szakemberek pedig megvizsgálva a kérdést, dönthetnek úgy, hogy a gyermek a családnál van a legjobb helyen.)
  9. A nevelőszülőknek kertes házban kell élniük. (Tévedés. A gyermek elhelyezésére száraz, világos, jól fűthető ház vagy lakás alkalmas. Biztosítani kell a nevelőszülők és a gyermekek külön szobában való elhelyezését, ahol a gyermekek személyes élettere legalább 6 m2 legyen. A lakásnak a mindennapi életvitelhez szükséges bútorokkal, berendezési tárgyakkal, eszközökkel felszereltnek kell lennie. Egy szobában legfeljebb 4 gyermek helyezhető el.)
  10. A nevelőszülők saját tulajdonú házban/lakásban nevelhetnek gyermekeket. (Tévedés. Lehet bérelt ingatlanban nevelőszülői tevékenységet folytatni, de ehhez a nevelőszülőnek határozatlan idejű bérleti szerződéssel kell rendelkeznie, valamint az ingatlan tulajdonosának/tulajdonosainak írásban hozzá kell járulnia a nevelőszülői tevékenység folytatásához.)

2 hozzászólás

Leave A Comment

Your Comment
All comments are held for moderation.

Makovics Roxána

2017-07-26

Kedves Érdeklődő!

Nem muszáj külön „rakni” , azonban feltétel az ,hogy rendelkezzenek (külön a nevelőszülőktől, nemenként , 6 négyzetméteres ) szobával.
Ugyanis a későbbiekben szüksége lesz rá a gyermeknek és a működési engedélyét is, mint nevelőszülő, csak így kaphatja meg.

További kérdéseire is szívesen válaszolunk akár itt vagy info@benedetto.hu email címen is!

Üdvözlettel,
MPE Benedetto Gyermekvédelmi Szolgálat

Reply

Sornyul

2017-07-26

Köszönöm. Igen,ez igy logikus. Most már a fiaink is tőlünk külön szobában alszanak. 🙂
Amugy mekkora esely van újszülött kislányt kapni? Hány évet kell várni rá? És átlagban mennyi ideig maradhat egy baba,gyerek a nevelőszülőknel? Hány hónap, év után válik örökbefogadhatóva?

Reply