Barion Pixel
Uncategorized

Őszi tájkép – avagy 5 pont, amivel hozzátehetsz óvodáskorú gyereked fejlődéséhez

Minden kisgyerek szeret alkotni, valamit létrehozni. Az őszi hónap rengeteg kincset tartogat, amiket egy-egy séta alkalmával érdemes összegyűjteni, és a talált kincsekből közösen alkothatunk egy szép őszi képet.

És 5 ráadás amit ez a séta és alkotás magában rejt!

1. Séta a friss levegőn

Mindannyian már unásig hallottuk, így pontosan tudjuk, hogy a szabadban töltött idő jót tesz az egészségünknek, ellenállóbb lesz tőle az  immunrendszerünk, valamint közérzetünket is javítja.

Számos kutatás alátámasztja ma már, hogy azok a gyerekek, akik napközben rendszeresen töltenek időt a szabad levegőn, sokkal jobban teljesítenek az iskolában, mint azok a társaik, akik egész nap a négy fal közé vannak zárva.

Használjuk ki az ősz adta lehetőséget. Már nincsen elviselhetetlen hőség sem, az eső sem esik egyfolytában,é csináljunk minél több szabadtéri programot a gyerekeinkkel.

2. Keressünk: makkot, tobozt, gesztenyét, csipkebogyót stb.

Nincsen gyerek, aki ne szeretne mindent a földröl összeszedegetni. Megállás nélkül gyűjtik, ha mást nem, a kavicsot a járda széléről. Ha már nálatok is kezelhetetlen mennyiségű kavicsgyűjtemény van otthon, használd ki az ősz nyújtotta „kincs”-arzenált, és irányítsd gyermeked figyelmét a földön heverő makkok, gesztenyék, tobozok irányába.

Ezzel fejlődik a figyelme, a kis makkok szedegetése hatással van a finommotorikára, és nem utolsó sorban sikerélmény éri.

Játszhattok is, hogy ki talál előbb 10 makkot, 4 gesztenyét, 5 tobozt. Ezzel a számolást is gyakoroljátok játékos formában.

3. Beszéljük meg, mit szedtünk, és mi mindent tudunk róluk?

Ezzel bővül a természetismeret tudása is. Beszélgethettek arról, hogy a makkokat szeretik a mókusok, és összegyűjtik őket télire. Kicsikkel megbeszélhetitek, minek milyen színe van, melyik kisebb, nagyobb. Engedd, hogy ő maga is emondja amit tud.

4. Alkossunk képet

A hazahozott kincsekből készítsünk képet.

Különösebb kézügyesség sem kell hozzá, használjátok a kreativitásotokat, és alkossatok alakokat, formákat.

Hozzávalók:

  • olló
  • kenőfejes ragasztó
  • rajzlap
  • és mindenféle fű, fa, virág, kavics, faág, borokkor lévágott ág, szóval minden és bármi, ami otthon a kertben szembejön.

Menete: Először megkomponáljuk a képet, majd mindent méretre vágunk, és felragasztjuk a lapra.

5. Tegyük ki a hűtőszekrényre

A közös munkát így sokáig csodálhatjátok, és mindegyikőtök számára egy szép emlék marad a közös erdei kirándulás és annak ebben a nem hagyományos formában való megörökítése.

Így még hosszasan beszélgethettek róla, milyen csodálatos volt az  együtt töltött közös délután.

A pinteresten további ötleteket is találsz.

 

Leave A Comment

Your Comment
All comments are held for moderation.