Barion Pixel

Miért lesz valaki nevelőszülő? Nevelőszülőink válaszolnak

Miért lesz valaki nevelőszülő, és miért folytatja ezt minden nehézség ellenére ? A minap szembejött velem a neten egy amerikai blog, ahol egy cikk hosszan taglalta, hogy ki milyen okból kifolyólag választja a nevelőszülői hivatást.

A statisztikai adatok így néztek ki:

  1. 11,4 % A saját vagyoni javainak a megosztása miatt
  2. 13,2 % A gyermekek családjainak helyreállítása miatt
  3. 17,5 % Bibliai indíttatás miatt
  4. 25,4 % Van nevelőszülő ismerőse, és ez indította, hogy ő is nevelőszülő egyen
  5. 32, 5 % A gyerekek megérdemlik, hogy családjuk legyen.

Ezután megkértem a Benedetto Gyermekvédelmi Szolgálat nevelőszülőit, hogy írják le nekem, ők miért lettek nevelőszülők. Végül olyan sok megható és őszinte válasz érkezett, hogy ezzel a cikkel egy cikk sorozat indul. Íme a második 5 vallomás:

„2011- ben végeztem el a nevelőszülői képzést a Fővárosi TEGYESZ-ben, de végül nem kértem a működési engedélyemet, mert  a családom részéről való támogatás is hiányzott, valamint nem volt meg még bennem az ami ahhoz kell, hogy egy gyereknek a nevelőszülője tudjak lenni. 2022 novemberében vettem fel a kapcsolatot a Benedettoval és 2021. februárjában lett meg a működési engedélyem. Azóta kétszeres Benedettos anyuka vagyok, egy kisfiúnak és egy kislánynak vagyok a nevelőszülője, akik újszülött korban, kórházból érkeztek hozzám.

Azért lettem nevelőszülő, mert én sem családban nevelkedtem, szüleim elváltak, mind a kettő külön-külön családot alapított és külön folytatták az életüket. És valahogy elfelejtették, hogy nekik van már három gyerekük. Úgyhogy engem és a testvéreimet a nagymamám nevelt.”

∗∗∗

„Én nagyon szeretem a gyerekeket, ők már az életem részesei. Tudom, sokan azt mondják, ez egy munka, de szerintem szív nélkül nem megy. 7 hónapja vagyunk egy család. Nagyon örülök, hogy a jó Isten utamba adta őket. Kis tudatlanok voltak, de folyamatosan tanulunk, a cél felkészíteni őket az életre, hogy jó és tisztességes emberek legyenek.”

∗∗∗

9 éve vagyok nevelőszülő. 14 gyereket neveltünk, nevelünk. Sok kudarcon mentünk, megyünk át. Volt nálam füves, alkoholszindrómás, alkoholista, Ritalinos gyerek. Mindegyiknek megvolt a szépsége, bája. Imádni való gyerekek, fejlődésükkel, és szeretetükkel, bájos mosolyukkal, kacagásukkal megszínesítették a mindennapjainkat. Imádom ezt a szakmát és hálás vagyok a jó Istennek, hogy nevelőszülő lehetek.

Miért kezdtem?

A családom egyik tagja bajba került. Úgy volt, hogy a rendszerbe kerülnek a gyerekek, de, hál isten, jól alakultak a dolgaik. Ezért is lettem nevelőszülő, hogy tudjak segíteni minden olyan gyermeknek, akinek családra és biztonságra van szüksége. Imádom a gyerekzsivajt, nélkülük üres lenne a ház és az életem is.

∗∗∗

Mi kicsivel több mint 2 éve vállaltunk 3 gyönyörűséges lány testvért.

Saját gyermekeim 22 éves hármasikrek, akik körülbelül 2 év alatt kirepültek a nagybetűs életbe. Hirtelen hatalmas csend lett a nagy családi házban. A gyerekek rettentő sok energiát, boldogságot adnak, amit minden szülő szeretne újra, meg újra, meg újra átélni. 3 fiú után szerettünk volna egy kislányt, de az élet ezt nem hozta. Sok nehézségen vagyunk túl és több hitelen saját családunkkal, de mára stabil háttérrel. Sokat nem gondolkodtunk, hogy ne csak egy szöszi jöhessen hozzánk, hanem tartsuk együtt még két testvérével.

Még egyszer kezdenénk….csakis ugyanígy! Ezt a fajta szeretetet csak a gyerekek tudják közvetíteni. Az meg a bónusz, hogy saját gyermekeim mekkora szeretettel fogadták őket minden egyes találkozásukkor! Megható. Szeretnénk addig fogni kezüket, ameddig csak engedik!

Újra megtennénk, hogy nevelőszülőként segítünk még gyerekeknek, amíg csak tehetjük. Ez itt, a Benedetto-nál, úgy érzem, függőséget okoz, a szeretet és boldogság függői maradhattunk!

∗∗∗

Szeretem a gyerekeket, és segíteni akarok nekik az útjukat egyenesbe hozni. Nagyon új vagyok még, alig egy pár hónapja foglalkozok egy babával, aki majdnem 3 hónapos, és egy szuper „nagy” lánnyal, aki 4 és fél éves. És igent fogok mondani újra és újra, mert rengeteg szeretet kapunk és adunk, a saját gyerekeimmel együtt!