Nevelőszülő vagy örökbefogadó szülő?

A nevelőszülői viszonyban a gyermek vér szerinti szülei továbbra is jelen vannak a gyermek életében, csak a felügyeleti joguk szünetel. Előfordulhat, hogy ha életkörülményeik rendeződnek, a gyermek visszakerül a családjába és így a nevelőszülőnek el kell válni tőle.  A nevelőszülő olyan gyermekeket fogad családjába, akik egyébként gyermekotthonokba kerülnének, mert jogi helyzetük miatt nem fogadhatóak örökbe. A nevelőszülői kapcsolat pár héttől akár a gyermek felnőtt koráig tarthat, ám ez az időtartam előre nem megjósolható.

Ezzel szemben az örökbefogadott gyermek családba kerülése végleges, az örökbefogadó szülő olyan jogokkal rendelkezik, mintha a gyermek vér szerinti szülője lenne (nevére veszi, örökölhet tőle a gyermek, stb.).

 

Miért szükséges a Nevelőszülői tanfolyam?

Pedagógus/szociális munkás/gondozó jelentkezőkben sokszor felmerül a kérdés: miért kell mindenkinek elvégeznie a tanfolyamot függetlenül attól, milyen végzettséggel rendelkezik?

A tanfolyam elsősorban azokra az esetekre, szituációkra készíti fel a szülőt, amivel kizárólag a nevelőszülőség speciális helyzetében találkoztak. Ilyen például, hogy hogyan oldja a gyermekben a feszültséget, aki most veszítette el a teljes családját, esetleg bántalmazták, vagy, hogy hogyan zajlik a szülővel való kapcsolattartás.

 

Négy saját gyermeket felneveltem, miért vizsgálják, hogy lehetek-e nevelőszülő?

A nevelőszülői családi kapcsolat minden szempontból különleges, más, mint egy vér szerinti kapcsolat. Sok más egyéb szempont mellett vizsgálnunk kell pl. azt is, hogy a jelentkező fel tudja-e dolgozni, ha a gyermek valamiért visszakerül a saját családjába, és igy a nevelőszülő elveszíti őt.

 

Egyedülálló vagyok, lehetek e nevelőszülő?

Igen, a házasság nem feltétele a nevelőszülőségnek.

 

Vannak saját gyermekeim. Lehetek nevelőszülő?

Természetesen igen, a környezettanulmány során kollégánkkal egyeztetve tudják eldönteni, hogy a családjukba milyen nemű és korú gyermek illeszthető be úgy, hogy az mindenkinek a legjobb legyen.

 

Mi történik, ha nem tudom a gyermeket tovább nevelni?

Mielőtt a gyermek az adott nevelőszülői családba kerül, igyekszünk a legtöbb információ birtokában a legjobb döntést hozni. A nevelőszülőt megilleti a döntés joga egy gyermek érkezésekor, tehát nincs semmiféle kötelezettség arra nézve, hogy az adott pillanatban az adott gyermeket be kell fogadnia. Éppen ezért a legritkább esetben fordulhat elő, hogy már a családba illesztés után derül ki, hogy valamiért még sem tudnak egymással együtt élni – azonban sajnos előfordulhat. Ahogyan az is, hogy a szülő életében történik olyan változás, ami ellehetetleníti a további együttélést. Ilyenkor a lehető legrövidebb időn belül megoldjuk a gyermek áthelyezését.