Barion Pixel
Uncategorized

7 pont, amit az állami gondozott gyerekekről mindenkinek tudni kellene

Mielőtt nevelőszülő leszel, vagy örökbe fogadsz egy kisgyermeket, aki állami gondozásban nevelkedett évekig, a következőket jó ha tudod velük kapcsolatban. Mert ezek a gyerekek teljesen más személyiséggel, valamint eltérő normarendszerrel és viselkedésmintákkal rendelkeznek, mint azok a gyerekek, akik a családjukkal élnek. De pont emiatt van szükségük, olyan felnőttekre, akik őket is szeretik és elfogadják.

Az állami gondozott gyerekek 7 jellemző tulajdonsága amivel mindenképpen érdemes tisztában lenned:

Traumákat hordoznak

Az állami gondozott gyerekek gyakran olyan traumatikus eseményeket élnek át, mint a bántalmazás, az elhanyagolás vagy különböző szexuális jellegű visszaélések. Ezek a traumák mély lelki (vagy akár testi) sebeket ejtenek rajtuk , és negatív hatással vannak az érzelmi és szociális fejlődésükre.

Viselkedési zavaraik vannak

Az állami gondozott gyerekek viselkedési problémákkal küzdenek, amelyek az előző pontban említett traumákból adódhatnak. Az ilyen problémák közé tartozik az agresszivitás, a szorongás, a depresszió, az önértékelési problémák, az alacsony stressztűrés és a problémás kapcsolatok kialakítása. Hajlamosak függőségre már egészen kicsi korban is.

Tanulási nehézségekkel küzdenek

Ezek a gyerekek általában az iskolában is számos nehézséggel küzdenek, mivel az előző életszakaszukban nem kaptak megfelelő támogatást vagy egyszerűen olyan közegben éltek, ahol nem  tekintették értéknek a tanulást. Az iskolában a szükséges támogatás híján számukra sikerélmény sem társult soha a tanuláshoz. A tanulási nehézségeket tovább súlyosbítja, ha az olvasás, írás és matematika alapismeretek hiányosak, valamint ha fennáll a gyakran előforduló figyelemzavar és mellette az egyéb koncentrációs problémák.

Bizonytalanság

Az állami gondozott gyerekek általában bizonytalansággal küzdenek az életükkel kapcsolatban. Nem tudják, hogy milyen lesz a jövőjük, és hogy hogyan fognak boldogulni az életben. Ez az érzés gyakran kíséri őket akkor is, ha már felnőttek és elhagyják a gondozási rendszert.

Szükségletük van támogatásra

Az állami gondozott gyerekeknek nagy szükségük van a támogatásra, még a legalapvetőbb dolgokhoz is. Szükségük van szerető és támogató felnőttekre, akik segítenek nekik az érzelmi és szociális fejlődésükben, és akik segítenek nekik megtalálni  a saját útjukat az életben.

Eltérő személyiségfejlődés

Az állami gondozott gyerekek gyakran eltérő személyiséggel rendelkeznek, mint az átlagos gyerekek. Az átélt traumák és az életkörülmények miatt az állami gondozottaknál előfordulhatnak olyan személyiségjegyek, mint az erős önállóság igénye, az érzelmi bizonytalanság, a harcias hozzáállás és a törékeny önértékelés.

Halmozottan Hátrányos Helyzetűek

Az állami gondozott gyerekek általában hátrányos helyzetben vannak az átlagos gyerekekhez képest. Az iskolában nehézségeik lehetnek, és a munkaerőpiacon is nehéz elhelyezkedniük. Gyakran tapasztalnak anyagi nehézségeket, és nehezen találnak stabil és biztonságos lakhelyet. Sok fiatal útja, ha nincs mellettük egy biztos szerető személy, akkor a hajléktalanságba vezet.

 

A nevelő- vagy örökbefogadó szülők előtt tehát nagy feladatok állnak, ezért mindenképpen alapos felkészültséggel érdemes csak belevágni ebbe a hivatásba. Viszont korántsem lehetetlen küldetés, és amellett, hogy rendkívül nagy szükség van rá, páratanul felemelő megtapasztalás, hogy az ember reményt és szeretet vihet az általa befogadott gyermekek életébe.

Fotó

 

 

Leave A Comment

Your Comment
All comments are held for moderation.